Monivitamiinit laihduttavat – tutkimustieto

Monivitamiini-hivenainetablettien nauttiminen auttaa naisia laihtumaan ja parantaa heidän verensä rasvaprofiilia sekä energian kulutusta, osoittaa uusi kiinalaistutkimus. Sen julkaisi lihavuuteen erikoistunut lääketieteellinen lehti International Journal of Obesity. Raportti asettaa monivitamiini-hivenainevalmisteet uuteen myönteiseen valoon.

Lihavilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita tai sitten niiden biologinen hyväksikäyttö on tavallista heikompaa, kirjoittavat tutkijat. Toistaiseksi vitamiini-hivenainelisistä on vain vähän tutkimuksia lihavien ihmisten painonhallinnassa, energiataloudessa ja rasvojen aineenvaihdunnassa. Tästä syystä asiaa haluttiin tutkia tieteellisesti.

Tutkimukseen valittiin 96 ylipainoista naista, joiden painoindeksi oli vähintään 28. Ikähaarukka oli 18–55 vuotta. Naiset arvottiin kolmeen samanlaiseen ryhmään, joista yksi sai päivittäin yhden monivitamiini-hivenainetabletin, toinen ryhmä kalkkitabletin (162 mg) ja kolmas lumetabletin. Koejärjestely oli kaksoissokko. Vaikutusjakso oli 26 viikkoa.

Alussa ja lopussa mitattiin koehenkilöiden paino, painoindeksi, vyötärön ympärys, kehon rasvamassa, rasvaton massa, energian kulutus levossa, respiratory quotient (RQ), verenpaine, paastoverensokeri ja seerumin insuliini, kokonaiskolesteroli, LDL- ja HDL-kolesterolit sekä triglyseridit.
Yhteensä 87 koehenkilöä noudatti ohjeita loppuun asti.

Aitoja vitamiineja ja hivenaineita saaneessa ryhmässä monet tulokset paranivat lähtötilaan ja verrokkeihin nähden: paino, painoindeksi, rasvamassa, energian kulutus levossa, LDL-kolesteroli, triglyseridit ja RQ. Kalkkia saaneessa ryhmässä HDL-kolesteroli lisääntyi ja LDL-kolesteroli väheni verrokkeihin nähden.

Tulokset osoittivat, että monivitamiini-hivenainetabletti laihduttaa ylipainoisia naisia ja parantaa veren rasvaprofiilia, mahdollisesti lisäämällä energian kulutusta ja polttamalla rasvaa. Pelkkä kalkin nauttiminen paransi vain rasvaprofiilia, päättelevät tutkijat.

Li Y, Wang C, Zhu K, et al. Effects of multivitamin and mineral supplementation on adiposity, energy expenditure and lipid profiles in obese Chinese women. International Journal of Obesity 2010;34, 1070-1077 doi:10.1038/ijo.2010.14