Syöpätaudit ja D-vitamiinin puute

Kaksi uutta tutkimusta vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini suojaa rinta- ja paksusuolisyöviltä. Tutkimukset tehtiin Yhdysvalloissa University of Rochester Medical Centerissä, ja niitä rahoitti muun muassa Yhdysvaltain terveysvirasto.

Yhä useammat uudet tutkimukset puoltavat D-vitamiinin käyttöä ravintolisänä ympäri vuoden. Erityisen kiinnostavia ovat raportit, joiden mukaan D-vitamiini ehkäisee syöpätauteja. Tarve näyttää olevan suurempi kuin mitä Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee.

Rintasyöpä
Rintasyöpään sairastuneiden naisten (N=224) tutkimuksessa URMC James P. Wilmot Cancer Centerissä havaittiin, että kaksi kolmesta potilaasta poti D-vitamiinin puutetta. Se oli suurinta pitkälle edenneissä tapauksissa ja tummaihoisilla naisilla, kertoi apulaisprofessori Alissa Huston esitellessään tutkimusta Torontossa 16.10.2010 American Society of Bone and Mineral Research -kokouksessa. Hän korosti, että naisten on tärkeää mittauttaa seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Jos se on liian pieni, tilanne tulee korjata D-vitamiinilisällä. “Joissakin tapauksissa tarvitaan viikottainen suuri D-vitamiiniannos, 50 000 IU eli 1 250 mikrogrammaa (µg)", hän lisää. Se tekee päivää kohti laskettuna 175 µg, mikä nostaa merkitsevästi S-D-25:ttä.

"Tällä hetkellä suositamme potilaillemme D-vitamiinia 25 mikrogrammaa ja lisäksi kalkkia, mutta useimmissa tapauksissa annos on sovitettava yksilöllisesti", hän kertoi. Hustonin työryhmän tutkimuksia ovat rahoittaneet National Cancer Institute ja National Center for Research Resources.

Paksusuolen syöpä
Tohtori Kevin Fiscella raportoi 13.10.2010 Cancer-lehdessä, että mustaihoiset amerikkalaiset potevat usein D-vitamiinin puutetta ja heitä kuolee paksusuolen syöpään kaksi kertaa enemmän kuin valkoihoisia. Fiscella osoitti aikaisemmin tänä vuonna, että D-vitamiinin puute lisää myös sydäntauteja ja aivohalvauksia enemmän mustilla kuin valkoisilla.

Yhdessä nämä havainnot ovat hyvin provokatiivisia ja osoittavat, että D-vitamiinin puute voi osaksi selittää kahta afrikkalaisamerikkalaisten johtavaa kuolinsyytä, sydäntauteja ja syöpää", Fiscella sanoo. Hän on tutkinut eri rotujen välisiä eroja sairastuvuudessa ja kuolleisuudessa. D-vitamiinin puutteen lisäksi myös köyhyys lisää mustien terveysongelmia.


Uudet D-vitamiiniohjeet tulossa

Käsitykset D-vitamiinin merkityksestä terveydelle ovat muuttuneet dramaattisesti parin viime vuoden aikana. Monissa elimissä on D-vitamiinin vastaanottimia, reseptoreja, jotka säätävät solujen kasvua ja aktiivisuutta. D-vitamiini voi korjata DNA:han ilmestyviä virheitä, vähentää tulehdusta (inflammaatiota) ja tappaa pahanlaatuisia soluja.

D-vitamiini on helppo mitata verestä (Suomessa koe merkitään S-D-25). Vakavan puutteen rajana pidetään 50 nmol/l ja riittävän saannin alarajana 75 nmol/l. [Suomalaisilla pitoisuus on keskimäärin noin 35 nmol/l ilman D-vitamiinilisää.] Turvallinen yläraja on 250 nmol/l.

Näitä rajoja tarkistetaan parhaillaan, kertoo riippumaton amerikkalainen tutkimuslaitos Institute of Medicine (IOM), jossa työskentelee huomattavia tiedemiehiä. Laitos on hallituksen neuvonantaja. IOM:n paneelin odotetaan paikkoin antavan uudet suositukset D-vitamiinista, kertoi Fiscella. Hänen työryhmänsä tutkimuksia ovat rahoittaneet mm. The National Cancer institute, the National Heart Lung and Blood Institute ja the American Cancer Society.

Lähde: Media Newswire