Karnosiini ja Parkinsonin tauti

Karnosiini suojaa hermostoa, sanovat asiaa tutkineet neurologit. Aihetta tutkitaan edelleen vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Taiwanilaisen Chung Shan Medical Universityn tutkijat osoittivat uudessa hiirikokeessa, että karnosiini voi suojata Parkinsonin tautia ja sen etenemistä vastaan.

Parkinsonin taudin ehkäisyä ja hoitoa tutkitaan hiirimallissa antamalla MPTP-nimistä yhdistettä, joka tuhoaa dopamiinia (hermovälittäjäaine) erittäviä aivosoluja (neuroneja) aivojen mustatumakkeessa (substantia nigra). 

Tässä työssä MPTP vähensi merkitsevästi aivojen glutationia ja antioksidanttina toimivien entsyymien (GPX, SOD ja katalaasi) aktiivisuutta ja lisäsi vastaavasti vapaiden happiradikaalien ja malonialdehdin (MAD) pitoisuutta. Samalla myös tulehdussytokiinien (IL-6, TNF) ja typpioksidisyntetaasin (iNOS) pitoisuudet suurenivat striatum-nimisessä aivojen osassa. Myös dopamiinin eritys väheni.

Karnosiinin anto (ennen MPTP:tä) ehkäisi merkitsevästi kaikkia haitallisia muutoksia. Tulokset osoittavat, että karnosiini voi suojata aivoja Parkinsonin tautia ja sen etenemistä vastaan.

Tsai SJ, Kuo WWm Liu WH, Yin MC. Antioxidative and Anti-Inflammatory Protection from Carnosine in the Striatum of MPTP-Treated Mice. J Agric Food Chem 2010 Oct 6 Abstract