Keuhkosyöpä parani kalaöljyllä

Kalaöljy paransi 78-vuotiaan miehen toivottoman keuhkosyövän, raportoi Nevadan yliopiston biokemian professori Ronald Pardinin työryhmä Nutrition and Cancer -lehdessä.

Potilas D.H. sairasti keuhkosyöpää, joka oli edennyt terminaalivaiheeseen. Lääkärit antoivat hänelle vain muutaman kuukauden elinaikaa. Potilas kieltäytyi hänelle tarjotusta säde- ja kemoterapiasta. Niiden sijasta hän alkoi ottaa päivittäin 15 g kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA) sekä merileväöljyä. Samalla hän alkoi välttää kasviöljyä, joka sisältää runsaasti linolihappoa (omega-6). 

Keuhkokuvat osoittivat, että kasvaimet alkoivat pienetä kalaöljyn aloittamisen jälkeen ja vähitellen ne hävisivät kokonaan. Potilas oli yhä elossa viiden vuoden kuluttua.

Potilaan omega-6/omega-3-suhde aleni 0,8:aan, kun se on amerikkalaisilla yleensä 16, kirjoittavat tutkijat. Useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Sitä vastoin kasviöljyjen omega-6-rasvahapot edistävät syövän kasvua. Linolihappoa on runsaasti kasviöljyissä, erityisesti maissi-, rypsi- ja canolaöljyissä.

Pardinin julkaisema tapausselostus on ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa. Siellä on tosin aikaisemmin osoitettu eläimillä, että kalaöljy ehkäisee syöpää. Pardinin työryhmä on julkaissut aikaisemminkin tieteellisiä raportteja kalaöljyn rasvahappojen syöpää estävästä vaikutuksesta.

Foodconsumer.org 29.9.2010