Probiootit parantavat metabolista oireyhtymää

Maitohappobakteerit eli probiootit voivat parantaa metabolista oireyhtymää ja vastustaa rasvaisen ruoan terveyshaittoja, ilmenee Daniscon hiiritutkimuksesta. Se tehtiin yhteistyössä Suomen Kantvikissa sijaitsevan tutkimuslaitoksen ja Ranskan Kansanterveyslaitoksen kanssa. Tulokset tukevat aikaisempia raportteja, joiden mukaan pro- ja prebiootit ehkäisevät lihomista ja parantavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Tulokset esitettiin viime huhtikuussa Kanadassa diabetologien kokouksessa (Keystone Symposium on Diabetes). Raportti ei ole vielä ilmestynyt tiedelehdessä.

Bifidobacterium lactis B420 -bakteerikanta vähensi lihavien diabeettisten hiirten veren kohonnutta sokeripitoisuutta sekä insuliinipitoisuutta, inflammaatiota ja metabolista endotoksemiaa. Se tarkoittaa tilaa, jossa veressä kiertää tulehdusta ja lihomista aiheuttavia lipopolysakkarideja (LPS). Bakteerikanta vähensi LPS:n virtaamista suolesta veriplasmaan, jolloin myös tulehdus (inflammaatio) väheni ja sokeriaineenvaihdunta parani. [Toisen uuden tutkimuksen mukaan myös D-vitamiinin puute voi olla yhtenä syynä LPS:n liialliseen määrään veressä.]

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan suoliston mikrofloralla on merkitystä lihomisessa. Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa ihmisellä on keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine ja häiriintynyt sokerin- ja insuliinin aineenvaihdunta. Oireyhtymä on yleinen, ja se lisää tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja valtimotautien sekä kuoleman riskiä. Oireyhtymää tulisi siis ehkäistä ja hoitaa kaikin turvallisin keinoin.

Tukee muita tutkimuksia

Maailman johtava tiedelehti Nature julkaisi vuonna 2006 mullistavan raportin, jonka mukaan lihavilla ihmisillä on erilainen suoliston mikrobiflora kuin normaalipainoisilla. Havainto viittaa siihen, että suolistobakteerit voivat vaikuttaa lihomiseen (tai ehkäistä sitä).

Huhtikuussa 2008 englantilainen tohtori Kieran Touhy (Readingin yliopisto) kertoi Beneo Groupin järjestämässä tieteellisessä symposiumissa, että lihavilla eläimillä on merkitsevästi vähemmän bifidobakteereita suolistossaan kuin normaalipainoisilla. Havainto viittaa siihen, että prebioottiset kuidut (inuliini, FOS) voivat ehkäistä lihomista, koska ne edistävät selektiivisesti juuri näiden bakteerien kasvua paksusuolessa. Tohtori Nathalie Delzenne (Louvainin Katolinen yliopisto, Belgia) ja tohtori Robert Welch (Ulsterin yliopisto, Irlanti) esittivät tutkimuksia, joiden mukaan prebioottien nauttiminen ravintolisänä voi hillitä ylensyömistä.

Turkulaiset lääkärit osoittivat tutkimuksessaan (2010), että probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta. Se on saavuttanut Suomessa hälyttävät mittasuhteet.

"Nyt pyritään löytämään keinoja tilanteen [lihavuusepidemian] korjaamiseksi maitohappobakteerien avulla", sanoo Danescon tutkimusta johtanut professori Remy Burcelin (INSERM).

Nutraingredients.com 20.4.2010

Maitohappobakteerit parantavat sokeritasapainoa