Etyyliesteröity kalaöljy tehostaa kolesterolilääkitystä

Etyyliesteröity kalaöljy tehostaa simvastatiinin vaikutusta veren rasvahäiriöiden korjaamisessa, osoittaa uusi 171 potilaan tutkimus. Tällainen yhdistelmä on ihanteellinen, kirjoittavat tutkijat 30.9.2010 European Journal of Clinical Nutrition -lehden verkkosivuilla. Tulos vahvistaa aikaisemmin Málagan ja Firenzen yliopistoklinikoilla samalla kalaöljyllä saatuja kokemuksia.

Hankkeeseen valittiin 171 potilasta, joiden veressä oli liikaa kolesterolia ja triglyseridejä ja joille oli määrätty kolesterolilääkitys. Heille annettiin ensin kuusi viikkoa tehostettua ravintoneuvontaa. Sen jälkeen kalaöljytutkimukseen valittiin 62 henkilöä, joiden veren rasvat eivät olleet korjautuneet ruokavaliolla. Heidät arvottiin kahteen samanlaiseen ryhmään, joista toinen sai kuusi viikkoa pelkästään simvastatiinia (20 mg päivässä) ja toinen sen lisäksi neljä gramman painoista kalaöljykapselia, joissa kussakin oli 465 mg EPAa, 375 mg DHA:ta ja 60 mg muita omega-3-rasvahappoja. Kalaöljy + simvastatiini –ryhmässä triglyseridit alenivat 41 %, mutta pelkästään simvastatiinia saaneilla vain 14 %.

Johtopäätös: Kalaöljyn ja simvastatiinin yhdistelmä alentaa paljon enemmän tryglyseridejä ilman sivuvaikutuksia. Tällaista yhdistelmähoitoa voidaan pitää optimaalisena veren rasvahäiriöitä poteville ihmisille.

Muita vastaavia tutkimuksia samalla kalaöljyllä

Vastaava tutkimus tehtiin äskettäin Espanjassa Málagan yliopiston klinikalla diabeetikoille. Heitä hoidettiin ensin kuusi viikkoa vähäkalorisella ruokavaliolla ja sen jälkeen heille annettiin kahdeksan viikkoa päivittäin joko pelkästään fluvastatiinia (80 mg/vrk) tai fluvastatiinia ja samaa etyyliesteröityä kalaöljyä (4 kapselia/vrk). Sitä saaneiden potilaiden seerumin triglyseridit, VLDL ja triglyseridi/HDL-kolesterolin suhde alenivat ja HDL-kolesteroli nousi. Fluvastatiini yksin vähensi apoB100:a 26 % ja apoB48:a 14 %. Mutta kun lääkitykseen lisättiin kalaöljy, B100 aleni 32 % ja B48 36 %, vastaavasti.

Italiassa Firenzen sydäntutkimuslaitoksen lähes 7000 sydänpotilaan  seurannassa sama kalaöljy vähensi sairaalahoidon tarvetta ja sydänkuolemia.

Näissä tutkimuksissa annettua, lääkkeeksi rekisteröityä valmistetta (Omacor) ei ole saatavana Suomessa, mutta ravintolisänä myytävä CardiOmega vastaa koostumukseltaan sitä varsin hyvin.

Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS osoitti, että E-EPA (1800 mg/vrk) statiinien lisänä ehkäisee tehokkaammin sepelvaltimotautia, sydänkohtauksia ja -kuolemia kuin pelkkä statiinihoito. JELIS-hankkeessa seurattiin yli 18 600 potilasta lähes viisi vuotta.

Näin kalaöljy alentaa kohonneita triglysderidejä:
1. lipoproteiinilipaasin aktiivisuus lisääntyy, jolloin VLDL:ään sitoutuneet truiglyseridit hydrolysoituvat

2. maksan valmistama VLDL vähenee, kun kalaöljy vaimentaa apoB:n tuotantoa

3. maksan glykogeeni. ja rasvahapposyntetaasin aktiivisuus vähenee, jolloin maksa valmistaa vähemmän triglyseridejä

 4. rasvahappojen hapetus peroksimeissa ja mitokondrioissa vähenee kun PPARα/δ aktivoituu.

Nutraingredients.com 6.10.2010

Kim S-H, Kim M-K, Lee H-L, et al. Prospective randomized comparison between omega-3 fatty acid supplements plus simvastatin versus simvastatin alone in Korean patients with mixed dyslipidemia: lipoprotein profiles and heart rate variability. European Journal of Clinical Nutrition , (29 September 2010) | doi:10.1038/ejcn.2010.195

Uusi katsauksia 2019 sydänlääkäreiden lehdissä:

Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoitus uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa
Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Review. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 10;21(1):1. doi: 10.1007/s11883-019-0763-0.
Preston Mason R. New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 12;21(1):2. doi: 10.1007/s11883-019-0762-1. Free Full Text