Karnosiini suojaa aivoja rappeutumiselta

Karnosiini on hermostoa suojaava valkuaisaine, osoittaa uusi kiinalainen tutkimus (European Journal of Pharmacology). Tutkijat pitävät karnosiinia lupaavana aineena hermostoa rappeuttavien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa muistisairaudet (Alzheimerin tauti) ja Parkinsonin tauti. Karnosiini on Suomessakin suosittu ravintolisä.

Karnosiini ehkäisee hermosoluille myrkyllisen malonialdehydin (MDA) kertymistä aivoihin, kirjoittavat kiinalaiset farmakologit. MDA on rasvojen hapettumisessa (lipidiperoksidaasissa) syntyvä hapettava yhdiste, jonka pitoisuus aivoissa suurenee monissa neurologisissa taudeissa, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudeissa.

Tässä työssä MDA-altistus kiihdytti annoksesta riippuvalla tavalla aivokuoren neuronien tuhoutumista. Lisäksi MDA lisäsi vapaiden happiradikaalien syntyä, heikensi mitokondrioiden toimintoja ja JNK:n ja ERK:n aktivaatioita. Karnosiini suojasi hermosoluja MDA:n aiheuttamia haitallisia muutoksia vastaan.

Kuvio. Päivittäisen suun kautta nautitun karnosiiniannoksen vaikutus ihmisen virtsan malonialdedydin (MDA) eritykseen. Jo 50–100 mg:n päiväannos vähentää MDA:ta, ja noin 500 mg alentaa MDA:ta maksimaalisesti. Suurempana päiväannoksena, esim. 1000 mg, karnosiinilla on muita suotuisia vaikutuksia urheilussa, kuntoilussa ja aivojen suojauksessa. Tämä kuvio on toisesta tutkimuksesta (Kyriazis henk. koht. tiedonanto).

Tulokset osoittavat, että MDA aiheuttaa solutuhoa ja valkuaisaineiden ristisidoksia ja hapetusstressiä, mutta karnosiini lievittää kaikkia näitä muutoksia, tulkitsevat tutkijat.

Nämä tulokset viittaavat siihen, että karnosiini – mutta eivät tavanomaiset antioksidantit – ehkäisee MDA:n aiheuttamia hermosoluvaurioita ja voi siten toimia uutena aineena hermostoa rappeuttavien sairauksien hoidossa”, päättelevät tutkijat.

Lehden samassa numerossa kerrotaan, kuinka E-EPA voi auttaa Parkinsonin taudissa ja kuinka berberiini säätää veren sokeria ja rasvoja. Voiko kukaan voi enää väittää, ettei ravintolisiä ole tutkittu.

Turkkilainen rottatutkimus vahvistaa kiinalaisten havaintoja: karnosiini ehkäisee hapetusstressiä ja hidastaa vanhenemista (Aydin ym. 2010).

Cheng J, Wang F, Yu DF, et al. The cytotoxic mechanism of malondialdehyde and protective effect of carnosine via protein cross-linking/mitochondrial dysfunction/ROS/MAPK pathway in neurons. European Journal of Pharmacology 2010 Sep 21. Abstract
Aydín AF, Küskü-Kiraz Z, Doğru-Abbasoğlu S, Uysal M. Effect of carnosine treatment on oxidative stress in serum, apoB-containing lipoproteins fraction and erythrocytes of aged rats. Pharmacol Rep. 2010 Jul-Aug;62(4):733-9. PubMed