Yhdysvaltain armeija: kalaöljyä mielenterveydelle?

Yhdysvaltain armeija tutkii kalaöljykapseleiden vaikutusta Irakissa toimivien sotilaittensa stressiin ja mielenterveyteen. Kolme kuukautta kestävään tutkimukseen valitaan noin 250 sotilasta kolmesta Irakissa toimivasta amerikkalaisesta varuskunnasta. Heille tehdään veren rasvahappoanalyysejä 30 000 dollarin arvosta. Näytteet analysoi The United States Army Aeromedical Research Laboratory.

Tutkimusta johtaa everstiluutnantti Daniel Johnston, joka toimii prikaatin kirurgina (Enhanced Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division). Johnston valvoo itse tutkimusta paikan päällä kahden armeijan psykiatrin kanssa. Sotilaille jaetaan 100 000 kapselia. Armeijan lisäksi myös Yhdysvaltain lääkevirasto (FDA) on hyväksynyt tutkimussuunnitelman.

Puolustusministeriö järjesti äskettäin kongressin “Nutritional Armor for the Warfighter”, jossa pohdittiin erityisesti omega-3-rasvahappojen merkitystä sotilaiden mielenterveydelle. Kongressissa puhui mm. professori Joseph Hibbeln, joka on tutkinut paljon omega-3-rasvahappojen merkitystä mielenterveydelle. Daniel Johnston on mitannut monilla Irakissa toimivilla amerikkalaissotilailla veressä pieniä omega-3-pitoisuuksia, joten hän ehdotti nyt käynnistyvää virallista tutkimusta. Hänen hankkeensa sopii hyvin yhteen armeijan kunto-ohjelmien kanssa, joiden tavoitteena on lisätä henkistä puolustuskykyä.

Matalat omega-3-rasvahappojen pitoisuudet liittyvät mielenterveysongelmiin, ja tämän tutkimuksen tarkoitus on auttaa tulevia sotilaita”, Johnson sanoo. Hän alkaa jakaa tässä kuussa sotilaille joko lume- tai kalaöljykapseleita. Niiden tehoa tutkitaan psykologisilla testeillä. Johnstonin hypoteesin mukaan kalaöljyä saavien odotetaan pystyvän parempiin henkisiin suorituksiin, pysyvän paremmassa mielenvireessä ja välttyvän taisteluväsymykseltä.

Armeija päättää tutkimustulosten perusteella, aletaanko sotilaille antaa laajasti kalaöljykapseleita mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi, sanoo Johnston.

Vuonna 2012 julkaistiin uusi raportti, jonka perusteella sotilaiden omega-3-indeksi on liisn pieni (keskimäärin vain 3,5 %), ja se voi heikentää kognitiivisia taitoja ja johtamiskykyä.

Omega-3 Study Approved in Irak Dvisds.com