Berberiini säätää verensokeria ja -rasvoja

Berberiini tasapainottaa veren sokeria ja rasvoja. Tällä hetkellä tutkitaan vilkkaasti, kuinka se tapahtuu. European Journal of Pharmacologyn julkaisema raportti valottaa asiaa ja vahvistaa käsitystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä diabeteksessa sekä veren rasvahäiriöissä.

Tässä työssä rotille aiheutettiin diabetes injisoimalla niiden vatsaonteloon 35 mg/kg streptotsotosiinia ja syöttämällä niille runsaasti hiilihydraatteja 16 viikkoa. Sen jälkeen niitä hoidettiin toiset 16 viikkoa berberiinillä (75, 150 ja 300 mg/kg) ja suun kautta nautittavilla tavallisilla diabeteslääkkeillä (fenofibraatti 100 mg/kg tai rosiglitasoni 4 mg/kg). [Viimeksimainittu lääke, kauppanimeltään Avandia, joutuu EU:ssa myyntikieltoon sivuvaikutustensa johdosta.] Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää berberiinin sokeria ja rasvoja alentavaa vaikutustapaa, erityisesti sen vaikutusta PPARs:iin ja P-TEFb:hen.

Berberiini vähensi rasvan määrää kehossa ja pienensi rasvasolujen (adiposyyttien) kokoa ja lisäsi niiden määrää. Berberiini lisäsi PPAR α/δ/γ:n, CDK9:n, sykliini T1 mRNA:n ja valkuaisaineiden ilmentymistä rasvakudoksessa, vähensi TNF-alfan ja vapaiden rasvahappojen määrää ja lisäsi lipoproteiinilipaasin aktiivisuutta seerumissa ja rasvakudoksessa.

Kaikki biokemialliset muutokset olivat edullisia ja ne liittyvät kohonneen veren sokerin ja rasvojen alentamiseen, päättelevät tutkijat. Berberiini on tehokas tulehdusta (inflammaatiota) ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava yhdiste. Sitä on käytetty Kiinassa ainakin 1400 vuotta diabeteksen hoitoon. Uusi kirjallisuuskatsaus vahvistaa, että berberiini ehkäisee ja korjaa diabeteksen aiheuttamia muutoksia munuaisissa (Ren ym. 2017).

Zhou J, Zhou S. Berberine regulates peroxisome proliferator-activated receptors and positive transcription elongation factor b expression in diabetic adipocytes. Eur J Pharmacol. 2010 Sep 21. PubMed
Ren YL, Wang DK, Dong H, Lu FE. [Research progress of berberine in treatment of diabetic kidney disease].Review. Chinese.Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Feb;42(3):438-442. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20161222.061.

Tulehduksen merkitys kansantaudeissa