E-EPA voi auttaa Parkinsonin taudissa

E-EPA-kalaöljy on suuren kiinnostuksen kohteena kardiologiassa, neurologiassa ja psykiatriassa. Uusi kanadalainen hiiritutkimus osoittaa, kuinka E-EPA voi olla hyödyllinen ravintolisä Parkinsonin tautia sairastaville. Sama työryhmä on aikaisemmin todennut, että E-EPA ehkäisee stressiä ja muistin heikkenemistä. Neurotieteilijät tutkivat ja suosittavat myös ubikinonin käyttöä tämän taudin lisähoitona.

Parkinsonin tautia ja sen uusia hoitokeinoja tutkitaan hiirimallissa. Tässä työssä hiirille aiheutettiin taudille tyypillisiä muutoksia yhdisteellä, jota kutsutaan nimellä 1-metyyli-4-fenyylipyridinium (MPP+). Se vaikuttaa aivojen omega-6- ja omega-3-rasvahappojen pitoisuuksiin ja niiden hajoamista säätävään entsyymeihin fosfolipaasi A2 (cPLA2) sekä syklo-oksigenaasi-2 (COX-2). Samalla tutkittiin hiirten ravintoon lisätyn E-EPAn vaikutusta MPP+:n aiheuttamiin muutoksin aivojen rasvahapoissa ja cPLA2:n ja COX-2:n ilmentymisissä. MPP+ lisäsi aivojen linolihapon (LA, omega-6) ja arakidonihapon (AA, omega-6) pitoisuuksia ja kiihdytti cPLA2:n ilmentymistä. cPLA2 hajottaa EPA-rasvahappoa (omega-3), jolloin omega-6/omega-3-suhde suurenee ja tauti pahenee. MPP+ vähensi myös dopamiinin ja noradrenaliinin määriä aivoissa.

E-EPA lisäsi aivojen omega-3:a (EPA ja DPA) sekä lisäsi aivokuoren hermovälittäjäaineen dopamiinin pitoisuutta. Tärkeintä oli tutkijoiden mukaan se, että E-EPA vähensi omega-6-rasvahappojen määrää ja tasapainotti muutoinkin aivojen aineenvaihduntaa, jolloin tulehdusta (inflammaatiota) aiheuttavien merkkiaineiden (sytokiinien) tuotanto väheni.

"E-EPAsta voi olla vähäistä hyötyä Parkinsonin taudissa", päättelevät tutkijat. He kaipaavat lisää tutkimuksia tästä aiheesta.

Meng, QJ, Luchtman DW, El Bahh B, et al Ethyl-eicosapentaenoate modulates changes in neurochemistry and brain lipids induced by parkinsonian neurotoxin 1-methyl-4-phenylpyridinium in mouse brain slices. European Journal of Pharmacology (22 September 2010) Abstract