Maitohappobakteerit ehkäisevät vilustumista

Maitohappobakteerien (probioottien) päivittäinen käyttö voi vähentää sairastumista flunssaan, kertoo Lundin yliopiston uusi tutkimus. Se tukee aikaisempia muun muassa suomalaisten lastenlääkäreiden havaintoja.

Flunssat ovat tavallisia lapsilla (6–8 kertaa vuodessa) ja aikuisilla (2–4 kertaa vuodessa). Niitä pyritään yleisesti torjumaan C- ja D-vitamiineilla, auringonhattu-uutteella ja maitohappobakteereilla. Tässä työssä tutkittiin probioottien vaikutusta vuoden 2007 tammi-toukokuussa Lundissa ja Upsalassa.

Kaksoissokkotutkimukseen osallistui 272 henkilöä, miehiä ja naisia, jotka arvottiin sattumanvaraisesti kahteen samanlaiseen ryhmään. Toinen ryhmistä (135 henkilöä) sai päivittäin maitohappobakteereita (Lactobacillus plantarum ja  Lactobacillus paracasei) ja toinen (137 henkilöä) lumetta.

Flunssaan sairastui vaikutusjakson aikana probioottiryhmästä 55 % ja verrokeista 67 %. Probioottiryhmässä todettiin 121 flunssatapausta ja verrokeilla 170 (samalla henkilöllä saattoi olla useampia). Probioottiryhmässä flunssan oireet kestivät vähemmän aikaa (keskimäärin 6,2 päivää) kuin verrokkiryhmässä (8,6 päivää). Lisäksi havaittiin, että B-lymfosyyttien lisääntyminen (proliferaatio) oli vähäisempää maitohappobakteereita saaneilla. Tavalliset flunssat ovat useimmiten rhinovirusten aiheuttamia.

Vahvistaa aikaisempia tutkimuksia

Probioottien on osoitettu aikaisemminkin, joko yksin tai yhdessä prebioottien kanssa, vähentävän ylähengitysteiden tulehduksia. Aikaisemmin tänä vuonna kroatialainen tutkijaryhmä raportoi, että Lactobacillus GG –kanta voi ehkäistä päiväkotilasten nuhaa, kurkkutulehdusta, poskiontelo- ja korvatulehduksia. Professori Erika Isolaurin johtamat Turun yliopiston lastenlääkärit ovat osoittaneet jo vuosia sitten tutkimuksissaan, että Lactobacillus GG-kanta voi ehkäistä lasten allergioita ja hengitystietulehduksia. Uusiseelantilainen raportti vahvistaa suomalaisten hyviä tuloksia: lasten allergiset ihottumat vähenivät puoleen probiooteilla. Myös Katja Hatakka ym. osoittivat jo 2001, että Lactobacillus GG ehkäisee lasten henigitystieinfektioita. Turkulaisen tohtori Rakel Luodon työryhmä osoitti äskettäin, että probiootit vähentävät merkittävästi myös raskausajan diabetesta.

Berggren AS, Lazou Ahren I, Larsson N, Onning G. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections. European Journal of Nutrition. Published online ahead of print, Free Full Text pd