Australia: Täydentävät hoidot säästäisivät miljoonia

Kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttö säästäisi yli 220 miljoonaa Australian dollaria ($) vuodessa, ilmenee uudesta terveystaloutta käsittelevästä raportista. Ravintolisät ovat tehokkaita monia yleisiä ja kalliita kansantauteja vastaan, mukaan luettuina nivelrikko, sydän- ja verisuonitaudit sekä masennus, sanotaan ‘Cost effectiveness of complementary medicines'-raportissa. Sen laati Access Economics kansalliselle täydentävän lääketieteen laitokselle (National Institute of Complementary Medicine, NICM, University of Western Sydney, UWS). Suomenkin poliitikkojen ja muiden päättäjien olisi syytä perehtyä raporttiin, ja meillä pitäisi tehdä vastaavanlainen arvio täydentävien hoitojen hyödyistä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat tehokkaita sydäntauteja vastaan ja mäkikuisman käyttö masennuksen hoidossa voisi säästää lääkekuluissa 50 miljoonaa $, sanovat tutkijat. [Suomessa aikaisemmin suositun mäkikuisman myynti käytännössä loppui muutama vuosi sitten, kun sen myynti kiellettiin muualla kuin apteekeissa.] Nivelrikosta ja muista nivelvaivoista kärsivät ihmiset voisivat vaihtaa [ainakin osittain] kalliit tulehdus- ja kipulääkkeensä ravintolisiin, mikä säästäisi vuosittain 178 miljoonaa [Australian $] ehdottavat tutkijat. 

"Tietyt täydentävät hoitomuodot voivat olla elintärkeitä yksilöiden terveydelle, ja asiasta on ollut selvää kliinistä näyttöä jo jonkin aikaa. Tämä raportti osoittaa, että täydentävä hoito voi parantaa myös terveydenhuollon terveyttä”, NICM:n johtaja professori Alan Bensoussan. ”Ravintolisät voisivat korvata nykyaikaisen terveydenhuollon kalliita kuluja tarjoamalla parempaa sairauksien ehkäisyä ja tehokkaampaa kroonisten sairauksien hoitoa”, hän jatkaa. ”Australian terveydenhuollon uudistus voisi hyötyä siitä, että kustannustehokkaat täydentävät hoidot integroitaisiin päivittäiseen [käypään] hoitoon. Kansakunnan terveys ja budjetti lepää viime kädessä täydentävän lääketieteen tieteellisen ja taloudellisen arvioinnin varassa”, Bensoussan toteaa.

Täydentävän hoidon kaikkia hyötyjä on vaikea mitata, kommentoi Lynne Pezzullo, Access Economicsin johtaja. "Hyödyt voivat olla suurempia kuin me tässä raportoimme, jos ihmisten terveenä pysymisen vaikutusta arvioidaan myös työkyvyn kannalta ja muutoinkin sairaalajärjestelmän ulkopuolella," Pezzullo sanoo.

Austalialaiset käyttävät vuodessa yli 2,52 miljardia euroa (€) täydentäviin hoitoihin, mukaan luettuna akupunktio.

Nutraingredients.com. 15.9.2010

Acces Economics Pty: Cost effectiveness of complementary medicines 2010 pdf.