Inflammasomi – kansantautien syytekijä

Tulehdus on merkittävä syytekijä kaikissa kansantaudeissa. Irlantilaisen Dublinin Trinity Collegen (TCD) tutkijat ovat löytäneet haimasta tyypin 2 diabeteksen syytekijän, peptidihormonin, joka estää haimaa tuottamasta insuliinia. Hormonin nimi on Amyliini eli Islet Amyloid Polypeptide (IAPP), ja se laukaisee inflammasomi-nimisen proteiinikompleksin synnyn haimassa. Se puolestaan tuottaa tulehdussytokiinia IL-1β, jonka merkitystä tutkitaan myös kihdissä ja sydän- ja verisuonitaudeissa. Tutkimusta, johon osallistui myös Tokion yliopisto ja kaksi amerikkalaista yliopistoa, johti Irlannin tiedesäätiön rahoittama Immunology Research Centre. Tulokset julkaistiin johtavassa immunologian tiedelehdessä Nature Immunology. Uusi tutkimus kertoo, että kalaöljy vaimentaa inflammasomia (Williams-Bey ym. 2014).

Tyypin 2 diabetes kuuluu autoimmuunitauteihin, mutta sen puhkeamiseen johtava biokemiallisten tapahtumien ketju elimistössä on pitkä ja vain osittain tunnettu. Tulehdussytokiini interleukiini 1β (IL-1β) ja sen aktivoima (NLRP3) inflammasomi ovat merkittäviä tekijöitä tyypin 2 diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa, nivelrikossa ym. kroonisissa sairauksissa (Connat 2010, Williams-Bey ym. 2014). Niinpä IL-1β ja inflammasomit ovatkin vilkkaan tieteellisen tutkimuksen kohteena monissa sairauksissa, kuten diabeteksessa, kihdissä, psoriaasissa, masennuksessa, fibromyalgiassa ja muissa pitkäaikaissairauksissa.

"Löysimme "kamelin selän katkaisevan oljenkorren" tyypin 2 diabeteksessa,", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Seth Masters.  “IL-1β tunnetaan tärkeänä tekijänä [typin 2 diabeteksessa] ja olemme löytäneet avainmekanismin, joka johtaa sen [IL-1β] ylituotantoon”, hän jatkaa. Ylituotanto aktivoi inflammasomeja, mikä johtaa tulehdusteaktioihin kudoksissa.

Tyypin 2 diabetes yleistyy Irlannissa, Suomessa ja muissa länsimaissa samaa tahtia väestön lihomisen kanssa. Uusi tutkimus auttaa ymmärtämään entistä paremmin lihomisen ja diabeteksen välistä syy-yhteyttä. Irlannissa jopa 14 % yli 40-vuotiaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, ja 10 % terveysbudjetista kuluu tämän taudin ja sen komplikaatioiden hoitoon. [Suomessa tilanne on hyvin samankaltainen.]

Käypä hoito on jossakin määrin tehokasta, mutta tarvitsemme kipeästi uusia terapeuttisia keinoja”, sanoo TCD-yliopiston biokemian professori Luke O’Neill, joka johtaa diabetestutkimusryhmää. “IL-1β:a tutkitaan monissa lääkeyhtiöissä ja tulokset ovat lupaavia. Meidän työmme vahvistaa IL-1β:n tärkeän merkityksen taudissa ja tutkimus osoittaa myös siihen, että inflammasomi on uusi hoitokohde", O´Neill sanoo. Hän uskoo uusien hoitokeinojen löytyvän tältä suunnalta (Masters ym. 2010).

Vilkas inflammasomitutkimus käynnissä eri puolilla

NLRP3-inflammasomi on melko uusi tieteellinen käsite ja tämän hetken tutkituin aihealue luontaisessa immuniteetissa, eritoten tyypin 2 diabeteksessa, sydän-ja verisuonitauteissa, ihosairauksissa, fibromyalgiassa, kihdissä ja Alzheimerin taudissa.

Inflammasomi tunnustelee onko elimistössä vaarallisia seikkoja, kuten bakteereita, viruksia, ym. mikrobeja, tai aineenvaihdunnan stressiä (kohonnutta verensokeria ja kolesteroli- ja virtsahappokiteitä) ja myötävaikuttaa tyypin 2 diabeteksen ja kihdin syntyyn (Schroder ym. 2010, Rajamäki ym. 2010).

"Tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa inflammasomin tai IL-1β:n estäjillä,” sanoo työryhmään kuuluva Lausannen yliopiston professori Jurg Tschopp Nature Immunologyssa. ”Kliiniset tutkimukset tyypin 2 diabetespotilailla on jo aloitettu, ja ensimmäiset tulokset ovat uskomattoman lupaavia. Yhdellä IL-1β -estäjien injektiolla diabetespotilaiden verensokeritasot pienenevät suuresti kuuden kuukauden ajan. Tämä hoito voisi korvata nykyisen vakiohoidon,” Tschopp ennustaa.

Myös sydän- ja valtimotaudeissa vallisevassa tulehduksessa inflammasomeilla on keskeinen merkitys, toteaa tuore ranskalaisraportti (Connat 2010). Suomalaistutkijoiden mukaan kolesterolinkin mahdolliset haittavaikutukset valtimoissa johtuisivat NLRP3-inflammasomin aktivoitumisesta makrofageissa eli syöjäsoluissa (Rajamäki ym. 2010).

TCD-yliopiston tiedote

Williams-Bey Y, Boularan C, Vural A,  et al. Omega-3 Free Fatty Acids Suppress Macrophage Inflammasome Activation by Inhibiting NF-κB Activation and Enhancing Autophagy. PLoS One. 2014 Jun 9;9(6):e97957. doi: 10.1371/journal.pone.0097957. eCollection 2014.

Cordero MD, Alcocer-Gómez E, Culic O, et al. NLRP3 Inflammasome is activated in Fibromyalgia: the effect of Coenzyme Q10. Antioxidants and Redox Signaling. 2013 Jul 25. Abstract
Masters SL, Dunne A, Subramanian SL, et al. Activation of the NLRP3 inflammasome by islet amyloid polypeptide provides a mechanism for enhanced IL-1β in type 2 diabetes. Nature Immunology (12 September 2010) doi:10.1038/ni.1935

Schroder K, Zhou R, Tschoppl JT. The NLRP3 Inflammasome: A Sensor for Metabolic Danger? Science 2010;327(5963) 296–300 DOI: 10.1126/science.1184003

Connat JL. Rôle de l’inflammasome dans les pathologies cardiovasculaires [Inflammasome and cardiovascular diseases]. Annales de cardiologie et d´angeiologie (Paris). 2010 Aug 5. Epub ahead of print

Rajamäki K, Lappalainen J, Öörni K, Välimäki E, Matikainen S, Kovanen PT, Eklund KK. Cholesterol crystals activate the NLRP3 inflammasome in human macrophages: a novel link between cholesterol metabolism and inflammation. PLoS One. 2010 Jul 23;5(7):e11765. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Diabeetikkojen ja riskiryhmään kuuluvien ihmisten ei tarvitse välttämättä jäädä odottamaan IL-1β:a ja inflammasomia ehkäiseviä uusia lääkkeitä, sillä meillä on jo nyt käytettävissä tehokas aine E-EPA-niminen kalaöljy, jolla on tutkitusti tämä sama ominaisuus. Inflammasomitutkimus selvittää luontevasti myös sitä, että E-EPAlla on niin laajat terveysvaikutukset. Jos suomalaiset käyttäisivät säännöllisesti E-EPAa lapsesta alkaen, jäisi moni diabetes ja valtimotauti puhkeamatta ja monen jo alkaneen taudin ennuste paranisi. Myös ubikinoni vaimentaa NLPR3-inflammasomia, ilmenee Sevillan yliopiston tutkimuksista (Cordero ym. 2013). Ubikinonia ja E-EPAa saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Myös berberiini vaimentaa makrofagisolujen NLRP3:n aktiivisuutta, jolloin hiljainen krooninen inflammaatio (tulehdus) vaimenee elimistössä. Tämä havainto selittää osittain kuinka berberiini ehkäisee ja jarruttaa sepelvaltimotautia (Huang ym. 2017).

Huang Z, Ye B, Han J et al. NACHT, LRR and PYD domains-containing protein 3 inflammasome is activated and inhibited by berberine via toll-like receptor 4/myeloid differentiation primary response gene 88/nuclear factor-κB pathway, in phorbol 12-myristate 13-acetate-induced macrophages. Molecular Medicine Reports. 2017 Nov 29. doi: 10.3892/mmr.2017.8189.