Sydänpotilaan ravintolisät

Suomessa syödään ravintolisiä eniten sydänterveyden vuoksi. Kerron tässä lyhyesti tärkeimmistä ravintolisistä, jotka ovat hyödyllisiä sydän- ja valtimotauteja sairastaville ja riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Sydämen vajaatoiminnan hoito ei ole parantunut yhtään vuoden 2002 jälkeen, kirjoittaa sisätautilääkäreiden ammattilehti Archives of Internal Medicine uusimmassa numerossaan. Sepelvaltimoiden pallolaajennukseen ja stentin laittoon osallistuvat potilaat yliarvioivat näiden sydänkirurgisten toimien hyötyjä, ilmenee saman lehden toisesta artikkelista. Sen mukaan operaatio auttaa vain kipuihin, mutta se ei vähennä sydänkohtauksen eikä -kuoleman riskiä.

Useimmat sydänpotilaita hoitavat lääkärit eivät tunne riittävästi hapen ja energian puutteesta kärsivän sydämen aineenvaihduntaa (metaboliaa)”, sanoo Connecticutin yliopiston kliinisen lääketieteen apulaisprofessori Stephen T. Sinatra. Lääkäreiden antamassa hoidossa laiminlyödään usein sydämen tarvitsemat ravintoaineet.

Sydänlihas lyö 100 000 kertaa vuorokaudessa ja pumppaa kymmenen tonnia verta aorttaan, mikä vaatii valtavaa energian tuottoa miljoonissa sydänsoluissa. Ne tuottavat bioenergiansa mitokondrioissa ravinnosta ja hapesta. Tässä bioenergian tuotannossa ovat vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet, bioaktiiviset peptidit (mm. karnosiini) ja ubikinoni välttämättömiä. Pitkään jatkuva suojaravinteiden puutos johtaa vähitellen sydämen voiman heikkenemiseen ja pettämiseen – aivan kuin moottori alkaa yskiä polttoaineen puutteessa. Silloin sydänlihaksen sähköisten impulssien tuotanto ja toiminta häiriintyvät ja ilmenee rytmihäiriöitä.

Kalaöljy
Lääkäriseura Duodecimin ja Sisätautilääkäreiden yhdistys r.y. lisäsivät syyskuussa 2009 kalaöljyn käytön valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden hoitoon (lue uutinen). Suositus edustaa uutta ajattelua Duodecimissa, joka ennen nimitteli ravintolisien käyttöä uskomushoidoiksi. Kalaöljyn merkitys sydän- ja valtimotaudeissa oli esillä myös viime viikolla Tukholmassa pidetyssä Euroopan sydänlääkäriyhdistyksen kokouksessa. Johtavat kardiologit suosittavat nyt etyyliesteröidyn kalaöljyn käyttöä, koska se on kustannustehokas tapa ehkäistä ja hoitaa valtimotauteja (lue uutinen). Kardiologit suosittavat yleensä ehkäisyyn 500 mg ja hoitoon 850–1000 mg E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää.

Kalaöljy suurentaa puna- ja sydänlihassolujen omega-3-indeksiä, jota pidetään tärkeänä sydämen suojatekijänä. Kalaöljy tekee hyvää myös mielenterveydelle. Lue lisää maksuttomasta Kalaöljyoppaasta.

Berberiini
Berberiini on kasviperäinen yhdiste, joka vahvistaa sydänlihasta ja sen lyöntivoimaa. Vaikutus ilmenee usein syketiheyden (pulssin) hidastumisena. Vahvan sydämen ei tarvitse takoa yhtä tiuhaan kuin heikon. Berberiini parantaa myös hapenpuutteen sietokykyä, alentaa kohonnutta verenpainetta ja suurentuneita kolesterolin ja triglyseridien pitoisuutta veressä. Berberiini tasapainottaa myös sokeriaineenvaihduntaa. Berberiinin käyttö voi vähentää synteettisten lääkkeiden tarvetta ja sivuvaikutuksia. Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa.
Berberiini sydän- ja valtimotaudeissa
Berberiini ja verensokeri

Karnosiini
Karnosiini vahvistaa heikentynyttä sydänlihasta (sydämen vajaatoiminnassa) ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Karnosiini aktivoi myös vitageenejä, jotka ehkäisevät vanhenemismuutoksia elimistössä. Iän myötä ihmisen kudosten karnosiinin pitoisuus vähenee, mutta sen voi palauttaa ennalleen nauttimalla karnosiinia ruoan lisänä (400–1200 mg päivässä).

Magnesium
Magnesium on sydänlihakselle välttämätön kivennäisaine. Se vahvistaa sydäntä, ehkäisee rytmihäiriöitä ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Magnesiumin puute lisää sydänkohtauksen riskiä seuraavien 5 vuoden kuluessa, kertoo Kelan tutkimus. Magnesium tepsii parhaiten yhdessä B-vitamiinien kanssa.

D-vitamiini
D-vitamiini ehkäisee verisuonten kalkkiutumista ja kohentaa immuunipuolustusta virusinfektioita ja pitkäaikaisia sairauksia vastaan. Aikuisen päivittäinen tarve on noin 1 mikrogramma painokiloa kohti vuorokaudessa. Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulisi olla vähintään 125 nmol/l (sydänsairailla 150–160 nmol/l). Turvallinen yläraja on 250 nmol/l. S-D-25:n voi mittauttaa yksityisessä kliinisessä laboratoriossa.

B-vitamiinit
Foolihapon ja muiden B-vitamiinin puute on tavallista Suomessa, etenkin ikääntyneillä, ja se lisää sydän- ja valtimotautien sekä masennuksen riskiä. Sydänpotilas tarvitsee foolihappoa 800 mikrogrammaa (µg) päivässä. Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät myrkyllisen aminohapon, homokysteiinin, kertymistä valtimoihin ja aivoihin.

Ubikinoni
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinien kaltainen yhdiste, joka tuottaa energiaa sydän- ja muille soluille. Ubikinonia tarvitaan mm. statiinien aiheuttamia sivuvaikutuksia vastaan. Sopiva ja turvallinen päiväannos on 100–300 mg päivässä.

C- ja E-vitamiinit
Nämä vitamiinit ehkäisevät hapetusstressiä ja kroonista inflammaatiota. C:tä voi ottaa päivittäin 500–1000 mg ja E:tä 100–200 mg. Yhdessä muiden ravintolisien kanssa käytettynä tarve on pienempi, sillä ravintolisillä on synerginen yhteisvaikutus.

Synbiootit ja soija
Pre- ja probiootit (synbiootit) sekä soijan isoflavonoidit edistävät sydämen, valtimoiden ja suoliston terveyttä ja vahvistavat ihmisen normaalia immuunipuolustusta sairauksia ja ikääntymismuutoksia vastaan.

Kaikkia tässä mainittuja ravintolisiä voi käyttää yhtaikaa päivittäin, jatkuvasti, ja jos tarve niin vaatii, yhdessä minkä tahansa lääkityksen kanssa. Huomaa, että ravintolisät ovat elintarvikkeita, eikä niillä siten ole sivuvaikutuksia (kuten synteettisillä lääkkeillä). Päinvastoin, ravintolisät suojaavat mm. maksaa ja munuaisia lääkkeiden sivuvaikutuksilta.

Aiheeseen liittyvää uutta kirjallisuutta:

Gaby AR. Nutritional treatments for acute myocardial infarction. Altern Med Rev. 2010;15(2):113-123. Free Full Text

Current Atherosclerosis Reports 2010;12(5) 322-330, DOI: 10.1007/s11883-010-0120-9

Sinatra ST. Metabolic cardiology: an integrative strategy in the treatment of congestive heart failure. Altern Ther Health Med. 2009;15(3):44-52. PubMed

Sinatra ST. Metabolic cardiology: the missing link in cardiovascular disease. Altern Ther Health Med. 2009;15(2):48-50. Review. PubMed