Kalaöljy ehkäisee lihomista ja diabetesta

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ehkäisevät lihomista, insuliiniresistenssiä, tyypin 2 diabetesta ja kroonista tulehdusta, osoittaa Kalifornian yliopiston hiiritutkimus. Professori Jerrold M.  Olefskyn työryhmä löysi kalaöljylle uuden vaikutustavan solujen viestimolekyylissä, GRP120. Arvostetussa Cell-lehdessä julkaistu raportti avaa uusia mahdollisuuksia ehkäistä ja hoitaa lihomista ja diabetesta lääkkeettömästi. Puolalaiset tutkijat vahvistavat nämä havainnot. Espanjalaisen Cordoban yliopiston tutkimus puoltaa kalaöljyn käyttöä metabolisessa oireyhtymässä.

Soluissa on luonnostaan viestimolekyyli, G-proteiinikytkentäinen reseptori, joka ehkäisee lihomista, tehostaa insuliinin toimintaa ja vaimentaa tulehdusta, raportoi amerikkalais-japanilainen tiedemiesryhmä. Ilman riittävää omega-3-rasvahappojen saantia reseptori ei toimi kunnolla, jolloin ihminen lihoo, insuliini menettää tehoaan ja veren sokeripitoisuus suurenee. Kalaöljyn lisääminen ruokavalioon korjaa asian. Ruokavaliota ei siis tarvitse välttämättä muuttaa radikaalisti, riittää että ottaa kylliksi tehokasta kalaöljyä. Sen käyttö ei ole ristiriidassa tarpeellisen lääkityksen kanssa, vaan täydentää sitä luonnonmukaisesti, sillä puolet lääkkeistäkin vaikuttaa G-kytkentäisten reseptorien välityksellä.

Hiljaisen kroonisen tulehduksen (inflammaation) ehkäisy ja vaimennus ovat oleellisen tärkeitä diabeteksessa ja muissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Harvardin yliopiston tutkijat osoittivat professori Charles Serhanin johdolla jo vuonna 2002, että omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä tehokkaita tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanoyhdisteitä, resolviineja, protektiineja ja maseriineja (ks. Stables ja Gillroy 2010). GPR120:n aktivointi toimii yhteistyössä niiden kanssa kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa. Havainto on erityisen tärkeä ajatellen suomalaisia, joista suuri osa on ylipainoisia ja yli puoli miljoonaa sairastaa diabetesta. Määrän uskotaan kaksinkertaistuvan parin vuosikymmenen kuluessa. Kalaöljyn ja D-vitamiinin käyttö ravintolisänä – lapsesta alkaen – voi parantaa kansanterveyttä huimasti.

"Luonto työskentelee näin”, tulkitsee tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston dekaani ja sisätautiopin professori Jerrold Olefsky.

Näin tutkimus tehtiin

Olefsky työtovereineen löysi avainreseptorin (vastaanottimen) makrofagi-nimisistä valkosoluista (syöjäsoluista), joita on runsaasti rasvakudoksessa. Omega-3-rasvahapot aktivoivat tämän makrofagin reseptorin, jolloin insuliiniherkkyys lisääntyy elimistössä ja tulehdus vaimenee ja sammuu.

"Havainto on tärkeä, sillä lihavuus ja diabetes liittyvät toisiinsa läheisesti", sanoo Olefsky.  "Reseptori on kehittynyt reagoimaan luonnollisiin [ravinto]aineisiin – omega-3-rasvahappoihin –  niin, että tulehdusprosessia voidaan hallita. Tutkimuksemme osoittaa, että kalaöljy tekee sen turvallisesti. Se tarjoaa keinon hoitaa yksinkertaisella ravintolisällä vakavia tulehdustiloja, jotka liittyvät lihavuuteen, diabetekseen, syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin”, sanoo professori Olefsky uutistoimistojen haastatteluissa.

Makrofagit ovat erikoistuneet syömään ja tuhoamaan viruksia, bakteereita, sieniä ja muita mikrobeja sekä soluihin kertyvää patologista jätettä. Näin makrofagit ovat tärkeä osa immuunipuolustusta. Lihavan eläimen ja ihmisen rasvakudos sisältää runsaasti näitä makrofageja, ja se tuottaa paljon tulehdussytokiineja. Tuloksena voi olla vähitellen lisääntyvä krooninen tulehdus, insuliinin tehon heikkeneminen (insuliiniresistenssi), sokeritasapainon häiriö ja tyypin 2 diabetes lisätauteineen.

Olefsky ja työtoverit tutkivat solujen reseptoreja, jotka reagoivat rasvahappoihin. He keskittyivät tutkimaan proteiinikytkentäistä reseptoria nimeltään GPR120, joka kuuluu solun viestimolekyyleihin. GPR120-reseptori sijaitsee vain kypsien rasvasolujen tulehdusta aiheuttavissa makrofageissa. Kun reseptori käännetään pois "päältä", makrofagi aiheuttaa tulehdusvaikutuksen. Mutta kun omega-3-rasvahapot EPA ja DHA vaikuttavat reseptoriin, se aktivoituu ja tuottaakin vahvan tulehdusta estävän (anti-inflammatorisen) vaikutuksen. 

Vaikutus on uskomattoman voimakas. Omega-3-rasvahapot kääntävät reseptorin päälle ja sammuttavat tulehdusreaktion”, sanoo Olefsky.

Tutkimus tehtiin soluviljelmissä ja hiirillä, joista osaa oli muunneltu geneettisesti siten, että niiltä puuttui GPR120-reseptori. Kaikille hiirille syötettiin rasvaista ruokaa. Osa hiiristä sai sen lisänä omega-3-rasvahappoja. Ne ehkäisivät rasvaisen ruoan aiheuttaman inflammaation ja paransivat insuliininherkkyyttä tavallisissa lihavissa hiirissä, mutta kalaöljy ei vaikuttanut samalla tavalla hiiriin, joilla ei ollut GPR120-reseptoria. Sen löytänyt japanilainen työryhmä on osoittanut, että GPR120 edistää myös glukagoninkaltaisen peptidi-1:n (GLP-1) tuotantoa soluissa. GLP1 on "kylläisyyshormoni", joka tehostaa insuliinin toimintaa ja ehkäisee verensokerin liiallista nousua. Myös diabeteksen hoitoon käytetyt inkretiinit eksanatidi ja liraglutidi vaikuttavat GLP1:n kautta. Kalaöljyn vaikutus GPR120:een selittää uudella tavalla sen monipuolisia terveysvaikutuksia elimistössä (Karakuła-Juchnowicz ym. 2017).

Tutkimukseen osallistui suuri joukko tutkijoita Yhdysvalloista ja japanilaisesta Shiga-yliopistosta. Yhdysvaltain terveysvirasto (National Institutes of Health) ja Eunice Kennedy Shriver NICHD/NIH rahoittivat hanketta. Raportti on laajasti esillä maailmalla terveysuutisissa, mm. TÄSSÄ ja Nutraingeredients.comissa.

EPA-rasvahappo lisää adiponektiinin tuotantoa soluissa, mikä niin ikään tehostaa insuliinin vaikutusta verensokeriin ja ehkäisee tulehdusta. EPA toimii synergisesti diabeteslääkkeen (rosiglitatsoni, Avandia, joka nyt joutuu pannaan sivuvaikutusten vuoksi) (Thininsky ym. 2010). Kalaöljy on hyödyksi metabolisessa oireyhtymässä, kertoo Cordoban yliopiston tutkimus (Jiménes-Gómez ym. 2010). Kalaöljystä syntyy elimistössäbiologisesti aktiivisia  tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä resolviineja, protektiineja (RvE1, RvD1, LXB4, 17-HDHA ja 18-HEPE) ym., joilla on merkittävä rooli kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hillinnässä (Norris ym 2018).

Inflammasomi diabeteksen syytekijänä

Saltiel AR. Fishing Out a Sensor for Anti-inflammatory Oils. (Editorial) Cell 2010;142(5) 672-674 Free Full Text pdf (hyviä havainnollisia kuvia).

Oh, DY, Talukdar S, Bae EJ, et al. GPR120 Is an Omega-3 Fatty Acid Receptor Mediating Potent Anti-inflammatory and Insulin-Sensitizing Effects. Cell 2010;142(5) 687-698. Free Full Text

Tishinsky JM, Ma DW, Robinson LE. Eicosapentaenoic Acid and Rosiglitazone Increase Adiponectin in an Additive and PPARgamma-Dependent Manner in Human Adipocytes. Obesity (Silver Spring). 2010 Sep 2. PubMed

Jiménez-Gómez Y, Marín C, Peérez-Martínez P, et al. A low-fat, high-complex carbohydrate diet supplemented with long-chain (n-3) fatty acids alters the postprandial lipoprotein profile in patients with metabolic syndrome. J Nutrition. 2010;140:1595-1601 MedScape

Stables MJ, Gilroy DW. Old and new generation lipid mediators in acute inflammation and resolution. Prog Lipid Res. 2010 Jul 23. Epub ahead of print
Karakuła-Juchnowicz H, Róg J, Juchnowicz D, Morylowska-Topolska J. GPR120: Mechanism of action, role and potential for medical applications. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2017 Nov 19;71(0):942-953. doi: 10.5604/01.3001.0010.5809.

Norris PC, Skulas-Ray AC, Riley I, et al. Identification of specialized pro-resolving mediator clusters from healthy adults after intravenous low-dose endotoxin and omega-3 supplementation: a methodological validation. Scientific Reports. 2018 Dec 21;8(1):18050. doi: 10.1038/s41598-018-36679-4. Free Full Text