Antioksidanttiraportti analysoitu uudelleen

Saksalaisten ja amerikkalaisten tiedemiesten uusi analyysi paljastaa, että Amerikan Lääkärilehdessä (JAMA) vuonna 2007 julkaistu ja sittemmin Suomenkin mediassa suurta kohua herättänyt meta-analyysi antioksidanteista (A-, C- ja E-vitamiinit sekä beetakaroteeni) antoi virheellisen kuvan niiden turvallisuudesta. Alkuperäisten lähteiden uusi tarkastelu osoitti, että antioksidanteista on hyötyä, etenkin ikääntyville ihmisille.

Professori Hans Biesalskin (Hohenheimin yliopisto, Saksa) johtama työryhmä, johon kuului muun muassa professori Jeffrey Blumberg (Tufts University, USA), kävi huolellisesti läpi kaikki 66 JAMAssa mainittua alkuperäistutkimusta. Niistä 24 osoitti, että antioksidanteista oli hyötyä, 39:ssä tulos oli nolla (ei hyötyä, ei haittaa) ja vain 3:ssa oli negatiivinen tulos.

JAMAn artikkelin laatineet Goran Bjelakovic ja Christian Gluud olivat jättäneet meta-analyysissaan huomiotta 405 antioksidanttitutkimusta, joissa ei ollut raportoitu kuolemantapauksia. He eivät ole suostuneet vastaamaan tiedusteluihin, miksi nämä tutkimukset eivät mahtuneet mukaan heidän raporttiinsa. Hylättyjen joukossa oli myös Suomessa Lahden kaupungin Tapanilan vanhankodissa tehty tutkimus. Se ei kelvannut mukaan, koska tulokset olivat erinomaiset, ikäihmisten kunto koheni. Sivuvaikutuksia ei ollut eikä kukaan kuollut antioksidanttihoidon aikana.

Uuden analyysin tulos poikkeaa Bjelakovicin ja Gluudin alkuperäisistä päätelmistä, joiden mukaan antioksidantit olisivat lisänneet kuolleisuutta. Tosiasiassa näin ei ollut, vaan antioksidanteista oli hyötyä suurimmalle osalle käyttäjistä, etenkin ikääntyville.

Uutta analyysia selostaa myös Nutraingredients.com, joka haastatteli puhelimitse professori Blumbergia. Voit kuunnella haastattelun tästä linkistä.

Olen jo aikaisemmassa uutisessani selostanut Bjelakovicin ja Gluudin analyysin virhelähteitä ja niiden syitä.

Biesalski HK, Grune T, Tinz, et al. Reexamination of a Meta-Analysis of the Effect of Antioxidant Supplementation on Mortality and Health in Randomized Trials. Nutrients 2010, 2, 929-949 Free Full Text pdf