Krooninen väsymys virustauti?

Krooninen väsymysoireyhtymä on mystillinen tauti, jonka syytä ei tunneta varmasti. Nyt tiedemaailmassa on virinnyt kiivas väittely siitä, onko kyseessä virustauti vai ei. Uusi tutkimus Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) –lehdessä tukee virusteoriaa. Sen mukaan tauti johtuisi retroviruksesta nimeltään XMRV. Tauti on englanniksi Chronic Fatigue Syndrome, lyhyesti CFS.

Uuden tutkimuksen takana on kovia nimiä Yhdysvaltain terveysvirastosta (NIH), Lääkelaitoksesta (FDA) ja Harvardin yliopistosta. Tutkijat löysivät XMRV:n jälkiä 37 potilaasta, joita Harvardin CFS-spesialisti Anthony Komaroff oli hoitanut 1990-luvun puolivälissä. Viruksesta löytyi näyttöä 32 potilaasta (87 %), kun vastaavia jälkiä havaittiin vain kolmella 44:stä (7 %) terveestä verrokista.

Jää nähtäväksi, aiheuttaako infektio taudin vai päinvastoin”, sanoo tutkimukseen osallistunut NIH:n virologi Harvey Alter. Hän on vakuuttunut havaintojen oikeellisuudesta.

XMRV eli “xenotropic murine leukemia virus-related virus” on aikaisemmin yhdistetty eturauhassyöpään, mutta tästäkin kiistellään kiivaasti. Viime vuonna retrovirologi Judy Mikovits (Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease (WPI) in Reno, Nevada), löysi 67 prosentista CFS-potilaista näyttöä viruksesta, mutta vain 3,4 prosentilla terveistä verrokeista. Myös virologi Vincent Lombardi löysi viruksia kahdella kolmasosalla 101 CFS-potilaasta. Espanjalainen Silvia Sauleda (Banco de Sangre y Tejidos, Barcelona) on löytänyt XMRV:tä potilaista, mutta ei ole päätellyt, että ne olisivat taudin aiheuttajia. Neljä muuta tutkijaryhmää ei löytänyt mitään näyttöä XMRV-infektioista ihmisistä. Viimeisin näistä neljästä tutkimuksesta julkaistiin 1.7.2010 Retrovirology–lehdessä. Skeptikot epäilivät, että Mikovitsin löytämät virukset olivat laboratoriossa tapahtunutta kontaminaatiota.

Alterin työryhmä varmisti monin tavoin ennen artikkelinsa julkaisemista, ettei kyse ollut teknisestä virheestä. Tutkijat ottivat näytteitä kahdeksasta 15 vuotta sitten sairastuneesta potilaasta ja löysivät heistä retroviruksia.

Useat riippumattomat asiantuntijat – kuten saksalainen Reinhard Kurth, entinen Robert Koch Instituutin johtaja – pitävät tutkimusta hyvin tehtynä, mutta epäilevät silti tutkimuksen johtopäätöksiä. Hämmennystä herättävä kysymys on, miksi eräät laboratoriot löytävät sairaista ja terveistä ihmisistä retroviruksia, toiset taas eivät löydä.

Asiaa puidaan 7.–8. joulukuuta 2010 NIH:n kokoamassa työryhmässä. Mikovits sanoo nähneensä kahden uuden esitettävän työn tulokset, jotka tukevat hänen havaintojaan.

Lähteet:
Science 23.8.2010 / El Mundo 23.8.2010 / ReutersHealth 24.8.2010