Probiootit auttavat lasten ja nuorten ärtyneeseen paksusuoleen

Ärtynyt paksusuoli on yleinen vatsavaiva, jota esiintyy myös lapsilla ja nuorilla. Tautiin ei ole olemassa parannusta, mutta uusi amerikkalainen tutkimus puoltaa maitohappobakteerien käyttöä sen hoidossa. Probioottihoito vähensi vatsavaivoja ja kaasun muodostusta suolessa (ilmavaivoja). Tulokset esitettiin toukokuussa Digestive Disease Week -kongressissa New Orleansissa, ja ne julkaistaan Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition -lehdessä.

Potilaat valittavat epämääräisiä vatsavaivoja ja ripulia tai ummetusta.  Hoito tähtää oireiden lievitykseen. Tutkijoiden mukaan taudin ravitsemushoitoa on tutkittu vasta vähän, etenkin lapsila ja nuorilla.

Professori Stefano Guandalinin työryhmä (Chicagon yliopisto) teki satunnaistetun lumekontrolloidun vaihtovuoroisen kaksoissokkokokeen 4–18 vuotiailla potilailla. Vaikutusjakso oli 6 viikkoa, jonka jälkeen pidettiin 2 viikon ”pesuvaihe”. Sen jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa 6 viikoksi. Kokeen loppuun asti mukana pysyi 59 potilasta.

Tulosten mukaan lumehoitokin auttoi huomattavaa osaa potilaista, joidenkin muuttujien suhteen jopa joka toista. Probioottihoito oli kuitenkin lumetta tehokkaampaa. Se vähensi selvästi vatsa- ja ilmavaivoja. Myös potilaiden vanhemmat havaitsivat probioottien auttavan selvästi. Hoidot eivät aiheuttaneet sivuvaikutuksia.

Tutkimus tukee aikaisemmin tänä vuonna julkaistua Institut Rosellin raporttia, jonka mukaan Lactobacillus plantarum 299v voi ehkäistä ja vähentää ärtyneen paksusuolen oireita, kertoo Nutraingredients.com 23.8.2010.

Guandalini S, Magazzu G, Chiaro A, et al. VSL#3 Improves Symptoms in Children With Irritable Bowel Syndrome: A Multicenter, Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Crossover Study. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition  2010;51:1, 24–30. Abstract