”Viisi kuudesta uudesta lääkkeestä ei toimi”

Viisi kuudesta myyntiin tulevasta uudesta lääkkeestä (noin 85 %) tarjoaa vain vähäisiä etuja nykyisiin hoitoihin verrattuna. Uusilla lääkkeillä on kuitenkin huomattavia haittavaikutuksia, sanoi New Jerseyn terveyspolitiikan professori Donald Light Yhdysvaltain sosiologien kokouksessa. Hän sanoi lääketeollisuuden (''Big Pharma'') toimivan kuin sitruunamarkkinoilla, joilla myyjä tietää tuotteesta enemmän kuin ostaja ja käyttää tätä hyväkseen.

''Joskus lääkeyhtiöt salaavat ja vähättelevät lääkkeiden vakavia sivuvaikutuksia ja liioittelevat niiden etuja”, sanoi professori Light (University of Medicine and Dentistry in New Jersey, US). ”Sitten lääkefirmat käyttävät 2–3 kertaa enemmän aikaa lääkkeiden markkinointiin kuin niiden tutkimukseen saadakseen lääkärit määräämään näitä lääkkeitä potilailleen. Lääkärit voivat saada uusista lääkkeistä harhaanjohtavaa tietoa ja jakaa sitä edelleen potilailleen. Se on todellista kahden kerroksen sitruunakauppaa”, jyrisee Light.

Lääketeollisuus omistaa yhtiöitä, jotka testaavat lääkkeitä ja tarjoavat siten laittomuuksilta suojaavan “palomuurin", jonka taakse voidaan piilottaa lääkkeiden haitat tai tehottomuus. Professori Light esitti artikkelinsa Pharmaceuticals: A Two-Tier Market for Producing 'Lemons' and Serious Harm American Sociological Associationin vuosikokouksessa Atlantassa (Georgia). Hän oli kerännyt riippumattomilta analyytikoilta tietoja, joiden mukaan 85 % uusista lääkkeistä ei tarjoa juuri mitään uusia etuja (nykyisiin hoitoihin verrattuna). Sitä vastoin sivuvaikutukset aiheuttavat jopa kuolemantapauksia.

Professori Light esittää samat väitteet uudessa kirjassaan The Risk of Prescription Drugs, jonka Columbia University Press julkaisee. Kirjan mukaan lääkeyhtiöt käynnistävät uusien lääkkeiden massiivisia myyntikampanjoita sen sijaan, että kerättäisiin hallitusti tietoa lääkkeiden vaikutuksista. Lääkeyhtiöt palkkaavat johtavia lääkäreitä kokeilemaan uusia lääkkeitä muihin kuin hyväksyttyihin käyttötarkoituksiin (indikaatioihin) ja edistämään näin lääkkeiden ''off-label''-käyttöä, professori Light kertoo. Lääkäreistä tulee tahtomattaan ”kaksoisagentteja”, uusien lääkkeiden myynninedistäjiä – potilaiden terveyden kustannuksella. Kun potilaat sitten valittavat lääkkeiden sivuvaikutuksista, lääkärit vähättelevät tai torjuvat ne, sanoo Light. Hän syyttää lääkeyhtiöitä myös siitä, että ne pommittavat lääkelaitoksia epäpätevillä ”sub-standard” kliinisillä tutkimuksilla.

Eräs analyysi osoitti, että 111 myyntilupahakemuksesta 42 % sisälsi puutteellisia tietoja kaksoissokkokokeista, 40 % sisälsi vääristeltyjä tietoja lääkkeen annostelusta, 39 % ei antanut tietoja lääkkeen kliinisestä tehosta ja 49 % nosti esille epäilyjä vakavista sivuvaikutuksista, sanoo Light. Lääkeyhtiöt hallitsevat tutkimusten tiedon tuottoa ja määräävät sen, mitä tietoja viranomaisille (kuten FDA:lle) annetaan, hän lisää. ''Lopputulos on, että lääke hyväksytään ilman että kukaan todellisuudessa tietää, kuinka paljon haittoja se voi aiheuttaa”, Light tiivistää. Hän vaatii muutoksia nykyiseen käytäntöön, sillä "se on suurin ja vaarallisin nyky-yhteiskunnan vaara – sodat ja auto-onnettomuudet eivät pääse lähellekään sitä", Light vertaa.

Lightin esitys on laajasti esillä maailman medissa.

The Daily Telegraph 17.8.2010 / Science Daily 17.8.2010

Kaksi kolmesta lääketutkimuksesta vääristelee tuloksia