Berberiini tappaa rintasyöpäsoluja

Berberiini edesauttaa rintasyöpäsolujen kuolemaa, kertoo Teksasin yliopiston tutkimus. Se tukee korealaistukimusta, jossa berberiinin vaikutusta tutkittiin rintasyöpäsoluissa. Useat muutkin raportit vahvistavat, että berberiini on tehokas kasviperäinen yhdiste monen eri syövän täydentävään hoitoon.

Berberiini ehkäisee monien eri tyyppisten syöpäsolujen kasvua sekä in vitro että in vivo, ja lisäksi se ehkäisee syöpään liittyvää tulehdusta (inflammaatiota), kirjoittavat Teksasin yliopiston tutkijat. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti, joka uusii lähes joka viidennellä potilaalla viiden ensimmäisen vuoden aikana. Niinpä sen hoidon tehostaminen kiinnostaa syöpätutkijoita.

Teksasin yliopistossa tutkittiin kaupallisen berberiinivalmisteen tehoa rintasyöpä- (MCF-7)  ja epiteelisoluihin (MCF-12F) 24, 48 ja 72 tunnin aikana erilaisissa pitoisuuksissa. Berberiinillä oli merkittävä rintasyöpäsoluja tuhoava vaikutus ilman, että se vahingoitti terveitä rintarauhasen soluja. Näiden havaintojen perusteella berberiiniä lisättiin MCF-7-soluihin 48 ja 72 tunnin ajan.

Berberiini aiheutti syöpäsolujen ohjelmoidun kuoleman (apoptoosin) vaikuttamalla moneen apoptoosia säätävään tapahtumaan. Se tapahtui mitokondrioista riippuvaisen reitin kautta siten, että berberiini lisäsi soluliman sytokromi c:tä ja kaspaasi 9:ää ja vähensi Bcl-2:ta. Havainnot ovat merkittäviä, sillä apoptoosi käynnistyy spesifisten proteaasien, kaspaasien vaikutuksesta. Prokaspaasien aktivaatio johtaa yhä uusien kaspaasien aktivaatioon ja lopulta peruuttamattomasti solun kuolemaan. Myös Bcl-2-perheen proteiinit säätävät apoptoosia, runsas Bcl-2:n määrä ehkäisee apoptoosia. Näin ollen on eduksi, että berberiini vähentää Bcl-2:a. Lisäksi berberiini vaikutti DNA:n proteiiniin nimeltään PARP

Berberiini aktioi myös syöpäkasvaimia vaimentavia proteiineja p53 ja p27, jotka edistävät syöpäsolujen kuolemaa. p53 on syöpätutkijoiden hyvin tuntema kasvainta vaimentava proteiini, "genomin puolustaja". Se aktivoi mitokondrioiden Bcl-2:een sitoutunutta PUMA-proteiinia, joka käynnistää syöpäsolun kuoleman. Pelkkä apoptoosin edistäminen ei siis riitä syöpäsolujen tappamiseen, vaan myös PUMA pitää aktivoida, kirjoittaa maailman johtava tiedelehti Nature 31.7.2010. Syöpä inaktivoi usein p53:n, joten sen aktivointi berberiinillä voi olla eduksi potilaan ennusteelle. Useat muutkin tutkimukset osoittavat, että berberiini aktivoi p53:a. Raportin mukaan se selittää mm. sitä, että berberiini estää myös haimasyöpää.

“On mahdollista, että berberiini voi toimia luonnonaineena rintasyövän hoidossa”, päättelevät amerikkalaiset syöpätutkijat (Patil ym. 2010). Havainto vahvistaa aikaisempaa korealaista tutkimusta, jossa berberiini tuhosi anoikis-resistenttejä MCF-7-rintasyöpäsoluja (Kim ym. 2010).

Uusi tutkimus osoittaa, että berberiini estää HER2-positiivisten rintasyöpäsolujen kasvua ja lisää taksolin (solusalpaajan) tehoa.

Patil JB, Kim J, Jayaprakasha GK. Berberine induces apoptosis in breast cancer cells (MCF-7) through mitochondrial-dependent pathway. European Journal of Pharmacology. 2010 Aug 3. PubMed
Kim JB, Yu JH, Ko E, et al. The alkaloid Berberine inhibits the growth of Anoikis-resistant MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines by inducing cell cycle arrest. Phytomedicine. 2010;17(6):436-40 [Epub ahead of print]