D-vitamiinia 50-100 mikrogrammaa päivässä

Kalifornian yliopiston (Riverside) biokemian ja biolääketieteen emeritusprofessori Anthony Norman vaatii koko maailmaa muuttamaan suhtautumista D-vitamiiniin ja nostamaan sen päivittäisen saannin suosituksen 50-100 mikrogrammaan (µg) eli 2000-4000 kansainväliseen yksikköön (IU).

Professori Anthony Norman on maailman johtavia D-vitamiinitutkijoita. Hänen työryhmänsä osoitti ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 1967, että D-vitamiini muuttuu elimistössä steroidihormoniksi. Vuonna 1969 hänen työryhmänsä löysi D-vitamiinireseptorin (VDR), joka on välttämätön, jotta D-vitamiini voi vaikuttaa yli 37 eri elimessä.

Kalifornian yliopiston tiedote 9.8.2010 / Nutraingredients.com 10.8.2010

Tohtori Tolosen kommentti

D-vitamiinin suosituksen nostaminen nykytietämyksen tasolle – ja tietenkin suosituksen soveltaminen käytönnössä – edistäisi suuresti kansanterveyttä ja -taloutta. Monet tunnetut D-vitamiinitutkijat, esim. Toronton yliopiston ravitsemustieteen professori Reinhold Vieth, ovat samaa mieltä prof. Normanin kanssa. Suomessa farmakologian professori Ilari Paakkari vaati Duodecimin pääkirjoituksessa saantisuosituksen nostamista nykytietoa vastaavaksi. Se säästäisi Suomessa arviolta 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Suomen vahvimmat D-vitamiinikapselit sisältävät 50 µg D3-vitamiinia. D-vitamiini imeytyy parhaiten öljypohjaisista kapseleista.