D-vitamiini ehkäisee hengitystieinfektioita: suomalaistutkimus

Päivittäinen D-vitamiinilisä ehkäise nuorten miesten akuutteja infektioita (flunssia), osoittaa Tampereen yliopiston ja Puolustusvoimien yhteinentutkimus, joka tehtiin Porin Prikaatissa. Sen julkaisi The Journal of Infectious Diseases. Tutkimus uutisoitiin ReutersHealthin verkkosivuilla, josta se levisi nopeasti koko maailman tietoisuuteen. Muualla maailmassa julkaistut tulokset vahvistavat Laaskin havaintoja.

D-vitamiini on noussut suuren kiinnostuksen kohteeksi, ja sen on todettu ehkäisevän lähes kaikkia tavallisia tauteja ja hillitsevän niiden kulkua. Tällaisia tauteja ovat mm. diabetes, astma, sydäntaudit, masennus ja tietyt syöpäsairaudet.

Kiinnostus D-vitamiinin flunssaa ja muita hengitystieinfektioita ehkäisevään vaikutukseen johtuu siitä, että flunssaepidemiat ilmestyvät pohjoiselle pallonpuoliskolle talvisin, jolloin auringonvaloa on vähän, eikä siitä muodostu D-vitamiinia ihossa. Kysymys kuluukin: Ehkäiseekö ravintolisänä nautittu D-vitamiini infektioita?

"Eräät viimeaikaiset tutkimukset ovat todellakin osoittaneet, että hengitystietulehdukset ovat yleisempiä ihmisillä, joiden veressä on vain vähän D-vitamiinia verrattuna niihin, joilla sitä on enemmän”, sanoi tutkimusta johtanut tohtori Ilkka Laaksi (Tampereen yliopisto) Reutersin haastattelussa. ”Lisäksi uudet laboratoriokokeet ovat osoittaneet, että D-vitamiinilla voi olla tärkeä merkitys elimistön immuunipuolustuksessa hengitystieinfektioita aiheuttavia ”pöpöjä” vastaan”, Laaksi kirjoitti Reutersille sähköpostilla. Tiedeyhteisö on kuitenkin kaivannut kliinisiä tutkimuksia D-vitamiinilisän vaikutuksesta hengitystieinfektioihin, Laaksi toteaa.

Laaksin työryhmä selvitti asiaa arpomalla 164 alokasta kahteen samanlaiseen ryhmään, joista toinen sai 6 kuukautta päivittäin, lokakuusta maaliskuuhun, 10 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia ja toinen lumetta.  Vaikutusjakson lopussa ryhmien välillä ei havaittu selvää eroa palveluksesta poissaolopäivissä hengitystieinfektioiden vuoksi. Infektioiksi laskettiin keuhkoputkentulehdus (bronkiitti), poskiontelon tulehdus, keuhkokuume, korvatulehdus ja kurkkukipu. D-vitamiinia saaneet miehet olivat näistä syistä poissa palveluksesta keskimäärin kaksi päivää ja verrokit kolme päivää. Ero ei kuitenkaan noussut tilastollisesti merkitseväksi.

D-vitamiinia saaneessa ryhmässä oli kuitenkin enemmän koko talven terveenä pysyneitä miehiä (51 %) kuin verrokkiryhmässä (36 %), työryhmä raportoi. Terveinä pysyneillä ei ollut lainkaan poissaolopäiviä. ”Tulos antaa ”osviittaa” D-vitamiinilisän hyödyistä hengitystieinfektioiden torjunnassa”, Laaksi tulkitsee.

Muita tutkimustuloksia

Muualla maailmassa on osoitettu, että D-vitamiini torjuu sikainfluenssaa aiheuttavaa virusta. Japanissa tehdyssä koululaisten tutkimuksessa 30 µg päivässä ehkäisi A-influenssaa. Tutkimukseen osallistuneesta 167 D-vitamiinia saaneesta lapsesta vain 18 sairastui, kun 167 verrokista sairastui 31 lasta. D-vitamiini ehkäisee todennäköisesti A-influenssaa, mutta ei välttämättä muita influenssoja, tulkitsivat tutkijat. Toisessa tuoreessa 162 aikuisen tutkimuksessa 40 µg päivässä 3 kuukauden ajan ei antanut lumetta parempaa suojaa hengitystieinfektioihin. Useat asiantuntijat pitävät näitä D-vitamiinin annoksia liian pieninä ja vaativat päivittäisen saannin suosituksen nostoa 50–100 µg:aan. Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimuksessa 100 µg:n päiväannos vähensi merkitsevästi infekriherkkien potilaiden sairastumisia ja antibioottien tarvetta.

Meta-analyysi (koostetutkimus) vahvistaa, että D-vitamiini todellakin ehkäisee ylägengitysteiden tulehduksia. Isossa-Britanniassa D-vitamiinin nauttiminen ruuan lisänä ehkäisisi yli 3 miljoonaa flunssaa vuodessa, arvioi Lontoon Queen Mary -yliopiston infektiotautien professori Andrew Martineu (2017).

ReutersHealth 5.8.2010

Laaksi I, Ruohola J-P, Matti V, Auvinen A, Ylikomi T, Pihlajamäki H. Vitamin D Supplementation for the Prevention of Acute Respiratory Tract Infection: A Randomized, Double‐Blinded Trial among Young Finnish Men. The Journal of Infectious Diseases 2010;202:809–814 DOI: 10.1086/654881
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 (Published 15 February 2017)

Yale-yliopiston tutkimus vahvistaa suomalaishavaintoja