Kalaöljy ehkäisee kuulon heikkenemistä

Kalan runsas syönti ehkäisee ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä, ilmenee australialaisesta väestötutkimuksesta. Se julkaistiin kesäkuussa johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Tulos puoltaa myös kalaöljyn käyttöä ravintolisänä, tulkitsevat tutkijat. Uudet etyyliesteröidyt kalaöljyt ovat huomattavasti kustannustehokkaampia kuin perinteiset peruskalaöljyt.

The Blue Mountains Hearing Study toteutettiin Australiassa 1997–1999 ja 2002–2004 välisenä aikana. Siihen osallistui 2956 yli 50-vuotiasta ihmistä, joiden kaikkien kuuloa tutkittiin ja ruokatapoja selvitettiin kyselylomakkeella.

Mitä enemmän koehenkilöt söivät rasvaista kalaa, sitä paremmin kuulo säilyi. Kuulon heikkenemisen riski oli huomattavasti (42 %) pienempi niillä, jotka söivät vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa verrattuna vain kerran viikossa tai harvemmin kalaa syöneisiin. Tutkijat uskovat, että kalan kuuloa suojaava vaikutus perustuu omega-3-rasvahappoihin.

Omega-3-rasvahapoilla voitaneen ehkäistä tai viivästyttää ikääntymiseen liittyvää kuulon menetystä”, tutkijat päättelevät.

Samassa tutkimuksessa ilmeni, että myös foolihappo ehkäisee ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä (lue lisää suomeksi). Ennestään tiedetään, että myös magnesium ehkäisee kuulon alenemista. Äskettäin julkaistu raportti kertoo, että kalaöljy ehkäisee silmän verkkokalvon rappeutumista ja sen aiheuttamaa näön heikkenemistä. Nämäkin tutkimukset puoltavat ravintolisien säännöllistä käyttöä.

Gopinath B, Flood VM, Rothchina E, et al. Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing. American Journal of Clinical Nutrition (June 9, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.29370

Kalaöljy ehkäisee verkkokalvon rappeutumista
Kalaöljyä kissojen ja koirien sydämen suojaksi