THL: D-vitamiini ehkäisee Parkinsonin tautia

Veren pieni D-vitamiinin pitoisuus lisää Parkinsonin taudin riskin kolminkertaiseksi, ilmenee Suomen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 30-vuotisesta seurantatutkimuksesta. Sen julkaisi Archives of Neurology –lehti. Mm. BBC uutisoi raportin. Lehden pääkirjoitus vaatii nostamaan D-vitamiinin saantisuosituksen ajan tasalle.

THL (ent. Kansanterveyslaitos) on aina vastustanut vitamiinien käyttöä ruoan lisänä. Nyt tuuli näyttää kääntyneen, kun sen omat tutkimukset puoltavat vitamiinien nauttimista ruoan lisänä.

Parkinsonin tautia koskevassa tutkimuksessa analysoitiin 3175 henkilön (50–79 ikävuotta) seerumin D-vitamiinin pitoisuus. Verinäytteet oli otettu Mini-Suomi–tutkimuksessa 1978–1980, jolloin kellään tutkituista ei ollut diagnosoitu Parkinsonin tautia. Seurannan aikana (29 v) siihen sairastui 50 tutkittua. Verinäytteistä kävi ilmi, että seerumin pieni D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) liittyy kolminkertaiseen Parkinsonin taudin riskiin (verrattuna henkilöihin, joiden S-D-25 oli suurin tässä aineistossa). Sekoittavat tekijät kontrolloitiin huolellisesti.

Nämä tukevat johdonmukaisesti esitystä, että [seerumin] suuri D-vitamiinipitoisuus antaa suojaa Parkinsonin tautia vastaan”, kirjoittavat tutkijat.

Neurologian apulaisprofessori Marian Evatt (Emory University School of Medicine) kehottaa pääkirjoituksessaan harkitsemaan D-vitamiinin saantisuosituksen nostoa. Hän muistuttaa, että S-D-25:n pitoisuus, joka on vähintään 75 nmol/l, näyttää olevan ihanteellinen luuston terveydelle. D-vitamiini saattaa myös suojata hermosoluja, jotka kuolevat Parkinsonin tautiin sairastuneilla, asiantuntijat sanovat. ”Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä olisi ihanteellinen S-D-25:n pitoisuus aivojen terveydelle”, Evatt muistuttaa. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

Evattin oma työryhmä (Emory University) tutkii parhaillaan D-vitamiinilisän vaikutusta Parkinson-potilaisiin, joiden S-D-25 on pieni (tutkimussuunnitelma).

D-vitamiinin puutteen yhteyttä Parkinsonin tautiin on epäilty jo 20 vuotta. Tämä THL:n tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa se osoitetaan tieteellisesti laajassa aineistossa.

BBC News 12.7.2010

Knekt P, Kilkkinen A, Rissanen H, et al. Serum Vitamin D and the Risk of Parkinson Disease. Archives of Neurology. 2010;67(7):808-811. doi:10.1001/archneurol.2010.120

Pekka Puskan johtama THL on tehnyt valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle ja -taloudelle vastustamalla vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttöä. Pelkästään D-vitamiinin riittävä saanti säästäisi terveydenhuollon kuluissa arviolta 2,5 miljardia euroa vuodessa. Summa on lähes yhtä suuri kuin valtion puolustusmenot (2,7 mrd).