D-vitamiini ehkäisee virusinfektioita

D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Se edellyttää noin 100 mirkogramma (µg) nauttimista päivittäin. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa. Suomessa viranomaiset suosittelevat nyt nauttimaan D-vitamiinia purkista ympäri vuoden.

Arvostetun Yale-yliopiston tutkijat mittasivat S-D-25:n talven 2009–2010 aikana 198 amerikkalaiselta ja korreloivat tuloksia ylähengitysteiden infektioiden esiintymiseen. Kävi ilmeiseksi, että yli 95 nmol/l D-vitamiinia seerumissa (S-D-25) ehkäisi puolet virustaudeista tutkimusajankohtana. Yli 95 nmol/l:n ryhmässä 83 % tutkituista ei sairastunut kertaakaan infektioon, kun muilla %-osuus oli 55. Suuri S-D-25-lukema liittyi myös nopeampaan toipumiseen flunssasta. Yli 95 nmol/l ryhmässä flunssa kesti keskimäärin vain 2, mutta muilla 9 päivää. Tulokset osoittivat siis, että vastustuskyky flunssia vastaan kasvaa sitä mukaa kun S-D-25 nousee. Kuitenkin 95 nmol/l näyttää olevan raja-arvo, jonka jälkeen vastustuskyky ei enää lisäänny flunssaa kohtaan. Suomessa S-D-25 on keskimäärin vain noin 40 nmol/l (ilman D-vitamiinilisää.) Amerikkalaisraportti vahvistaa suomalaistutkimuksen tuloksia.

Vaikutusmekanismi

Entuudestaan tiedetään, että D-vitamiini tuottaa valkosoluissa (makrofageissa) mikrobeja tappavia peptidejä, katelisiinejä. Lisäksi D-vitamiini tuottaa limakalvojen endoteelisoluissa β-defensiinejä, jotka inaktivoivat suoraan viruksia. Katelisiinit lisäävät keuhkoputkiston limakalvon vastustuskykyä rhinoviruksia vastaan (Telcian ym. 2016).

D-vitamiinin infektioilta suojaava vaikutus on erityisen merkittävä ikääntyvillä ja varsinkin laitoksissa. Vähäinen D-vitamiinin saanti yhdistettynä heikentyneeseen vastustuskykyyn voi olla jopa kohtalokas kombinaatio, huomauttavat tutkijat. He suosittelevat auringonottoa halpana ja tehokkaana keinona D-vitamiinin saamiseksi, mutta toisaalta syöpälääkärit varoittavat auringonoton vaaroista. Yhdysvaltain ihotautilääkäreiden yhdistys suositteleekin ottamaan D-vitamiinin purkista.

Sabetta JR, DePetrillo P, Cipriani RJ, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D and the Incidence of Acute Viral Respiratory Tract Infections in Healthy Adults. PlosONE Free Full Text
Telcian AG, Zdrenghea MT, Edwards MR, Stanca VL, Mallia P, Johnston SL, Stanciu LA. Vitamin D increases the antiviral activity of bronchial epithelial cells in vitro. Antiviral Research. 2016 Nov 9. pii: S0166-3542(16)30369-2. doi: 10.1016/j.antiviral.2016.11.004