Foolihappo ja kuulon heikkeneminen

Foolihappolisä voi ehkäistä kuulon heikkenemistä, vihjaa uusi australialainen raportti (Journal of Nutrition). Sen mukaan foolihapon vähäinen pitoisuus seerumissa lisää kuulon heikkenemisen riskiä 35 %.  Ennestään tiedetään, että magnesium ehkäisee kuulon huonontumista. Paras ravintolisä kuulon suojaamisessa näyttäisi olevan magnesiumin ja foolihapon yhdistelmä.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun B-vitamiinit liitetään kuulon suojaukseen. Vuonna 2007 hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkijat raportoivat, että foolihapon (800 mikrogrammaa päivässä) käyttö ravintolisänä hidastaa ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä. Aineistona oli tuolloin 728 miestä ja naista, iältään 50–70 vuotta (Annals of Internal Medicine 2010: 146, 1-9 ). Vuonna 2009 bostonilainen korvalääkäriryhmä kertoi American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundationin (AAO-HNSF) vuosikokouksessa San Diegossa, että foolihappo, ruoasta ja purkista saatuna, vähentää 20 % yli 60-vuotiaiden miesten riskiä menettää kuulonsa.  

Nyt Sidneyn yliopiston The Blue Mountains Hearing Study vahvistaa edellä kerrottujen raporttien sanomaa. Aineistona oli peräti 2 956 yli 50-vuotiasta henkilöä. Heidän seerumistaan mitattiin foolihappo, B12-vitamiini ja homokysteiini, joita korreloitiin ikääntymiseen liittyvään kuulon heikkenemiseen. Kävi ilmi, että alle 11 nmol/l foolihappopitoisuus liittyi 34 % suurentuneeseen kuulon alentumisen riskiin. Lisäksi homokysteiinin pitoisuus yli 20 µmol/l liittyi 64 % lisääntyneeseen kuulon alentumisen riskiin.

Kohonnut homokysteiini on liitetty aikaisemmin moniin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin, kuten diabetekseen, dementiaan ja sydän- ja verisuonitauteihin. Suurentunut homokysteiinin pitoisuus heikentää veren virtausta sisäkorvassa, jolloin kuulo voi heiketä, sanovat korvalääkärit. Foolihappo ja B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin lisääntymistä veressä ja alentavat suurentunutta pitoisuutta.

Aussitutkijat huomauttavat, että vaikka kohonnut homokysteiini ja vähäinen foolihapon pitoisuus veressä liittyvät kuulon heikkenemiseen, ne eivät vielä osoita sitovasti, että foolihappolisä ehkäisisi kuulon heikkenemistä. Tutkijat kaipaavat asiasta laajoja ajassa eteneviä (prospektiivisia) tutkimuksia.

Gopinath B, Flood VM, Rochtchina E, et al. Serum Homocysteine and Folate Concentrations Are Associated with Prevalent Age-Related Hearing Loss. Journal of Nutrition Published online ahead of print, doi:10.3945/jn.110.122010

Nutraingredients.com