Antioksidantit edistävät valtimoiden terveyttä

Antioksidanttivalmisteiden pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö ravintolisänä parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa ja valtimoiden joustavuutta henkilöillä, joilla on sydän- ja verisuonitautien riski. Näin kertoo israelilainen tutkimus, jossa koehenkilöt käyttivät puoli vuotta päivittäin C- ja E-vitamiini-, ubikinoni- ja seleenikapseleita.

Antioksidantit ovat hapetusstressiä ehkäiseviä yhdisteitä, joita on sekä ravinnossa että ravintolisissä. Tässä tutkimuksessa tiettyjen antioksidanttien yhdistelmä lisäsi merkitsevästi koehenkilöiden pienten ja suurten valtimoiden joustavuutta, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Reuven Zimlichman. "Tämä edullinen vaikutus verisuonissa liittyi sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan kohenemiseen ja merkitsevään [kohonneen] verenpaineen laskuun", hän selvittää. Zimlichman toimii Wolfson Medical Centerin verenpainetautia hoitavassa klinikassa. Hänen tutkimuksensa käsitti 70 riskipotilasta, jotka kaltaistettiin hoito- ja verrokkiryhmään.

Aikaisemmat tutkimukset antioksidanttien vaikutuksista sydänterveyteen ovat olleet ristiriitaisia. Yleensä kokeilu yhden tai kahden vitamiinin käytöllä ei ole tuonut toivottua tulosta. Ubikinonin on tosin osoitettu yksinkin lisäävän diabeetkkojen valtimoiden kimmoisuutta.  Niinpä tässä kaksoissokkokokeessa annettiin laajempi antioksidantticocktail, jonka vaikutuksia tutkittiin vaikutusjakson alussa sekä kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua. Cocktail sisälsi päivittäin 1000 mg C-vitamiinia, 100 mg E-vitamiinia, 120 mg ubikinonia ja 200 mikrogrammaa (µg) seleeniä. Ubikinoni, jolla on "keskeinen merkitys mitokondrioiden oksidatiivisessa fosforylaatiossa,parantaa diabeetikkojen valtimoiden endoteelin toimintaa", korostavat tutkijat.

Zimlichmanin mukaan tulokset puoltavat antioksidanttien vaikutusten tutkimista henkilöillä, joilla on useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä [1]. Tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta maailmalla terveysuutisissa, mm. Nutraingredients.com, femalefirst.co.uk.com

Kuva. Valtimon kovettuminen alkaa yleensä nuorella iällä ja se etenee hiljalleen vuosikymmeniä. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä ja jarruttaa antioksidanteilla, etyyliesteröidyllä kalaöljyllä ja muilla ravintolisillä.

Toisen uuden tutkimuksen mukaan maksan suurentunut rasvapitoisuus lisää valtimomuutoksia etenkin henkilöillä, joiden sokerin ja rasvan aineenvaihdunta on häiriintynyt [2]. Kyseessä on alkoholista riippumaton rasvamaksa, joka on yleistynyt sitä mukaa kun väestö on lihonut. E-EPA on tutkitusti erinomainen yhdiste ehkäisemään ja hoitamaan tällaista rasvamaksaa. Tutkimukset siis puoltavat ravintolisien käyttöä sydän- ja valtimotautien ennalta ehkäisyssä ja hoidossa.

1. Shargorodsky M, Debbi O, Matas Z, Zimlichman R. Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and inflammatory markers in patients with multiple cardiovascular risk factors. Nutrition & Metabolism 2010 (in press) Abstract / Free Full Text

2. Hoenig MR, owin G, Buckley R. Liver fat percent is associated with metabolic risk factors and the metabolic syndrome in a high-risk vascular cohort. Nutrition & Metabolism 2010, doi:10.1186/1743-7075-7-50