E-EPA tehokasta masennuksessa: Kanadalainen tutkimus

Kalaöljyn omega-3-rasvahappo EPA (E-EPA) on tehokasta masennuksen hoidossa, ilmenee Kanadassa Montrealin yliopistoklinikassa tehdystä tutkimuksesta. Se on tähän mennessä laajin kalaöljytutkimus masennuksen hoidossa, ja se vahvistaa monia aikaisempia pienempiä E-EPA-tutkimuksia. Suomessa vapaasti myynnissä vastaavia, jopa vahvempia E-EPA-valmisteita kuin tässä tutkimuksessa käytetty ranskalainen tuote.

Tutkimusta johti tohtori Francois Lespérance Montrealin yliopistollisesta keskussairaalasta. Hankkeeseen osallistuivat myös McGill-, Queens- ja Laval-yliopistot. Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Psychiatryn verkkosivuilla ja sen uutisoi mm. Montreal Gasette (21.6.2010). Laval-yliopisto on jo aikaisemmin osoittanut, että E-EPA ehkäisee naisten stressiä ja masennusta. Kanadassa 11 % miehistä ja 16 % naisista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa masennuksesta, kirjoittavat tutkijat.

"Masennuksen hoito on vaikeaa huolimatta neurotieteiden alueella tapahtuneista edistysaskeleista", huomauttaa tohtori Lespérance. "Tästä syystä oli tärkeää arvioida omega-3:n tehoa, koska se on suosituimpia vaihtoehtoisia keinoja", hän lisää. Yhdysvaltain Psykiatriliitto antoi jo joulukuussa 2006 suosituksen kalaöljyn käytösä masennuksen ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Kahdeksan viikon mittaiseen kliiniseen kaksoissokkokokeeseen valittiin vuosina 2005–2009 yhteensä 432 naista ja miestä, jotka potivat masennusta. Suuri osa heistä oli vaikeita lääkeresistenttejä tapauksia, jotka eivät olleet saanut apua tavanomaisesta mielialalääkityksestä. Noin 40 % koehenkilöistä söi masennuslääkkeitä. Noin puolella heistä oli myös ahdistushäiriö. Koehenkilöt arvottiin sanunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen otti kahdeksan viikkoa 3 EPA-kapselia päivässä, eli yhteensä 1050 mg EPAa ja 150 mg DHA:ta/vrk. Toinen puoli otti lumekapseleita, jotka sisälsivät auringonkukkaöljyä, joka oli maustettu kalaöljyllä. Koehenkilöt täyttivät useita kertoja vaikutusjakson kuluessa masennusoireita selvittävän lomakkeen.

EPA-kapselit olivat tehokkaampia kuin lume, mutta ero ei yltänyt tilastollisesti merkitseväksi, sanoo psykiatrian professori Nancy Frasure-Smith (McGill University). Kuitenkin noin puolet potilaista (ne joilla ei ollut samanaikaisesti myös ahdistusdiagnoosia) parani huomattavasti EPAn ansiosta. Ahdistusgianoosin alle kuuluivat yleistynyt ahdistushäiriö, fobiat, posttramaattinen stressi ja panikkihäiriö. Masennuslääkkeiden käyttö tai käyttämtää jättäminen eivät vaikuttaneet tuloksiin tässä aineistossa. Tutkijat toteavat, että muut pienemmillä potilasaineistoilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappojen puute altistaa ihmisiä erilaisille sairauksille, kuten masennukselle.

Masennusta ei voida hoitaa pelkästään lisäämällä kalansyöntiä, huomauttavat tutkijat. Tässä työssä annettu kalaöljy oli tiivistettyä, ja se sisälsi 90 % omega-3:ta, josta 70 % oli EPAa. Peruskalaöljyissä on EPAa vain 18 %. Tohtori Lésperance korostaa, että nämä tulokset pätevät vain sellaiseen kalaöljyyn, jonka EPA-pitoisuus on suuri, ei siis välttämättä mihin tahansa kalaöljyyn, jonka rasvahappojen koostumus on erilainen. Runsaasti EPAa sisältävät tuotteet vaikuttavat suotuisasti aivojen välittäjäaineisiin ja vaimentavat tulehdusta, joka vallitsee masentuneen ihmisen aivoissa, huomauttaa Lésperand Reuterille antamassaan lausunnossa. Raportti on herättänyt maailmalla suurta huomiota. Mm. Reuters uutisoi sen.

Lespérance F, Frasure-Smith N, St-André E, et al. The Efficacy of Omega-3 Supplementation for Major Depression: A Randomized Controlled Trial. Journal of Clinical Psychiatry. Online ahead of print: June 15, 2010 (doi:10.4088/JCP.10m05966blu).

Lähteitä: Psykiatrist.com
Montreal Gasette 21.6.2010

Physorg.com 21.6.2010
Insciences 21.6.2010

Tohtori Tolosen kommentti

E-EPAa on tutkittu paljon masennuksessa ja muissa mielenterveysongelmissa. EPA näyttää olevan ainoa masennusta ehkäisevä ja hoitava kalaöljyn omega-3-rasvahappo. Yleensä aikuisen kliinisen masennuksen hoidossa tarvittava päiväannos on vähintään 1000 mg. Hoidon voi aloittaa 2000 mg:lla päivässä, ja annosta voi vähentää 1000 mg:aan oireiden lieventyessä ja hävitessä. E-EPAn teho paranee, kun samanaikaisesti otetaan päivittäin 100 mikrogrammaa D-vitamiinia (2x 50 µg), foolihappoa ja muita B-vitamiineja sekä karnosiinia (800 mg) ja berberiiniä 2-3 tablettia.