Reumataudit, luukato ja D-vitamiini

Reumatauteja ja luukatoa (osteoporoosia) sairastavilla potilailla on piilevää D-vitamiinin puutetta, jota ei kyetä korjaamaan edes 20–25 mikrogramman D-vitamiinilisällä. Roomassa European League Against Rheumatism -kongressissa esitettiin Englannissa ja Italiassa tehtyjä uusia tutkimuksia.

Reumalääkärien kokouksessa Roomassa esitettiin kaikkiaan kolme uutta D-vitamiinitutkimusta. Britanniassa lääkärit mittasivat 180 reumapotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) ja totesivat, että 58 % poti piilevää puutetta.

Italiassa Veronan yliopistossa tohtori L. Idolazzin työryhmä mittasi S-D-25:n 1191 reumapotilaalta. Se oli liian pieni 85 prosentilla niistä henkilöistä, jotka eivät ottaneet lainkaan D-vitamiinia purkista ja 60 prosentilla niistäkin, jotka ottivat sitä 20 mikrogrammaa tai vähän yli päivässä.

Kolmas vastaava tutkimus tehtiin myös Italiassa, Novaran reumatautien klinikassa. Tulosten mukaan vain 29 prosenttia reumaa ja luukatoa sairastavista potilaista sai riittävästi D-vitamiinia. "Nämä tulokset osoittavat, ettei 20–25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä riitä normalisoimaan reumatauteja ja luukatoa potevien ihmisten veren D-vitamiinia”, sanoi tutkimusta johtanut tohtori Pier Paolo Sainaghi. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä varmasti, mikä olisi riittävä D-vitamiiniannos näissä sairauksissa.

UPI.com 21.6.2010