D-vitamiinin puute haittaa diabeteksen hoitoa

Piilevä D-vitamiinin puute on yleistä ja voi haitata diabeetikon verensokerin hallintaa ja lisätä ikääntyvien ihmisten metabolisen oireyhtymän riskiä, osoittaa kaksi uutta tutkimusta. Ne esitettiin 19.6.2010 Yhdysvaltain Endocrine Societyn vuosikokouksessa Kalifornian San Diegossa. Uutinen leviää nopeasti ympäri maailmaa.

Ensimmäinen tutkimuksista tehtiin Baltimoressa kuuluisassa Johns Hopkinsin yliopistosairaalassa. Aineistona oli 124 tyypin diabeetikkoa (iältään 36–89 v), jotka olivat tulleet hoitoon sairaalan endokrinologian poliklinikalle 2003–2008. Yli 90 % heistä poti piilevää D-vitamiinin puutosta siitä huolimatta, että he olivat käyneet säännöllisesti lääkärissä. Vain vähän yli 6 % potilasta otti D-vitamiinia purkista. Mitä pienempi oli seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25), sitä suurempi oli verensokerin pitoisuus.

"Löydös tukee näkemystä D-vitamiinin aktiivisesta merkityksestä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä”, sanoo sisätautiopin apulaisprofessori Esther Krug, yksi tutkijoista, Endocrine Societyn lehdistötiedotteessa. "Koska useimmat tyypin 2 diabeetkot diagnosoidaan ja hoidetaan perusterveydenhuollossa, voi [veren] D-vitamiinin seulonta ja D-vitamiinilisän käyttö parantaa tämän yleisen sairauden ennustetta”, Krug lisää.  

Toinen tutkimus tehtiin Hollannissa, ja se käsitti lähes 1300 yli 65-vuotiasta miestä ja naista. Heistä lähes puolet poti D-vitamiinin puutosta ja 35 % metabolista oireyhtymää. Puutoksella tarkoitettiin sitä, että S-D-25 oli alle 50 nmol/l. "Metabolinen oireyhtymä lisää diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten riittävä D-vitamiinin pitoisuus elimistössä voi olla tärkeä näiden sairauksien ehkäisyssä”, sanoo Marelise Eekhoff (VU University Medical Center in Amsterdam) samassa tiedotteessa.

D-vitamiinin puutetta potevilla oli muita suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään, sanoo Eekhoffin työryhmä.  Tässä suhteessa naisten ja miesten välillä ei havaittu eroja. ”On tärkeää tutkia D-vitamiinin merkitystä, jotta voidaan kenties löytää uusia helppoja keinoja ehkäistä sen puutetta ja sydän- ja verisuonisairauksia”, Eekhoff lisää.

Endocrine Society, 19.6. 2010, news release
Physorg.com. 1.7.2010