Karnosiini edistää terveyttä monin tavoin

Karnosiini on monipuolisesti vaikuttava, biologisesti aktiivinen peptidi (valkuaisaine), jota tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Englantilaisen tohtori Alan R. Hipkissin uudet artikkelit selittävät, kuinka karnosiini hidastaa vanhenemismuutoksia ja edistää terveyttä monin tavoin. Karnosiini on erinomainen ravintolisä etenkin diabeetikoille, osoittavat uudet tutkimukset (Forsberg ym. 2015, Peters ym. 2015, Stegen ym. 2015).

Biologi Alan R. Hipkiss (School of Clinical and Experimental Medicine, College of Medical and Dental Sciences, The University of Birmingham, UK) on tutkinut karnosiinia useita vuosia ja julkaissut siitä useita artikkeleita johtavissa tiedelehdissä, mm. New York Academy of Sciences (2006). Hän on osoittanut, että karnosiini ehkäisee ja vaimentaa monia sellaisia elimistön biokemiallisia reaktioita, jotka sokeristavat valkuaisaineita ja rasvoja ja nopeuttavat vanhenemismuutoksia. Näistä syistä Hipkiss pitää karnosiinia hyvänä aineena erityisesti diabeteksen täydentävään hoitoon. Hän ei ole suinkaan ainoa huomattava tiedemies, joka suosittaa karnosiinia ravintolisänä. Kalifornian yliopiston maailmankuulun molekyylibiologin Bruce N. Amesin työryhmä julkaisi jo vuonna 1988 katsauksen, jossa se suosittaa karnosiinia aivojen suojaamiseen.

Katsauksessaan Hipkiss selvittää, kuinka karnosiini ehkäisee solujen ja koko elimistön vanhenemista. Karnosiini vaikuttaa kaikissa soluissa olevan koentsyymin, nikotiiniadeniinidinukleotiidin NAD+:n kautta. Se toimii aineenvaihdunnassa pelkistysreaktioissa. Vähäinen NAD+ lisää solunsisäisiä glykolyyttisiä (sokeria hajottavia) trioosifosfaatteja, jotka muuttuvat metyyliglyoksaaliksi (MG). Se on haitallinen sokeristava yhdiste, joka myös synnyttää myrkyllisiä happiradikaaleja ja estää solujen pienoisvoimalaitoksia, mitokondrioita, tuottamasta energiaa. MG:n denaturoimat valkuaisaineet lisäävät radikaalien tuotantoa, haittaavat mitokondrioiden toimintaa ja estävät solun "puhtaanapitolaitoksen" eli proteasomien aktiivisuutta. Glykaatio lisää mm. veren glykohemoglobiinin eli HbA1c:n pitoisuutta, käytetään yleisesti osoittamaan diabeetikon 2–3 edellisen kuukauden sokeritasapainoa (ns. pitkä sokeri).

Aerobinen liikunta ja terveellinen ruokavalio edistävät mitokondrioiden aktiivisuutta ja NAD+:n saatavuutta soluissa. Samalla MG:n muodostus vähenee ja estyy, eikä se kykene vahingoittamaan valkuaisaineita. Mitokondrioiden aktiivisuuden lisäys vähentää radikaalien tuotantoa.

Kuvagalleria ja lisätietoa NAD+:sta

Ennestään tiedetään, että karnosiini voi hidastaa ihmisen viljeltyjen sidekudossolujen (fibroblastien) vanhenemista. Karnosiini hidastaa myös geneettisesti käsiteltyjen nopeasti vanhenevien hiirten ikääntymismuutoksia. Hipkissin mukaan selitys piilee siinä, että karnosiini kykenee reagoimaan MG:n ja mahdollisesti muidenkin karbonyyliyhdisteiden kanssa ja lisäksi se kykenee sieppaamaan ja eliminoimaan monia radikaaleja. Kaikki nämä karnosiinin ominaisuudet suojaavat kudoksia hapenpuutteelta (iskemialta) ja vanhenemismuutoksilta, päättelee Hipkiss. Hänen artikkelinsa on julkaistu arvostetuissa tiedelehdissä, jotka edellyttävät vertaisarviointia (peer review).

Hipkissin katsauksen ovat arvioineet ja hyväksyneet julkaistavaksi Ana M. Coto-Montes (Oviedon yliopisto, Espanja),  Merce Pallas (Barcelonan yliopisto, Espanja) sekä Daniel Ortuño-Sahagun, Meksikon yliopiston Centro Universitario de Ciencias Biológicas y Agropecuarias).

Heidelbergin yliopiston raportit osoittavat, että karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia (Köppel ym. 2011, Peters ym. 2015), aivan kuten tohtori Hipkiss on esittänyt jo kauan sitten. Ruotsalaistutkimus vahvistaa, että karnosiini parantaa sokeriaineenvaihduntaa (Forsberg ym. 2015). Tutkimukset ja käytännön kokemus puoltavat karnosiinin käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona.

Hipkiss AR. Aging, proteotoxicity, mitochondria, glycation, NAD+ and carnosine: possible inter-relationships and resolution of the oxygen paradox. Frontiers in Aging Neuroscence. 2010;2:10. doi:10.3389/fnagi.2010.00010 Free Full Text

Hipkiss AR. Carnosine and Its Possible Roles in Nutrition and Health. Advances in Food and Nutrition Research,  2009;5 Elsevier Inc. ISSN 1043-4526, DOI: 10.1016/S1043-4526(09)57003-9 Free Full Text

Hipkiss AR. Mitochondrial Dysfunction, Proteotoxicity, and Aging: Causes or
Effects, and the Possible Impact of NAD+-Controlled Protein Glycation. In Gregory S. Makowski, editor: Advances in Clinical Chemistry, 2010 Vol. 50, pp. 123-150
Burlington: Academic Press. ISBN: 978-0-12-380983-4 Free Full Text

Hipkiss AR. Would carnosine or a carnivorous diet help suppress aging and associated pathologies? Ann N Y Acad Sci. 2006;1067:369-74 Free Full Text

Köppel H, Riedl E, Braunagel M, et al. L-carnosine inhibits high-glucose-mediated matrix accumulation in human mesangial cells by interfering with TGF-{beta} production and signalling. Nephrol Dial Transplant. 2011 Jul 12.[/url]
Forsberg EA, Botusan I, Wang J, et al. Carnosine decreases IGFBP1 production in db/db mice through suppression of HIF-1. Journal of Endocrinology. 2015 Apr 13. pii: JOE-14-0571.
Peters V, Lanthaler B, Amberger A,  et al. Carnosine metabolism in diabetes is altered by reactive metabolites. Amino Acids. 2015 Jun 17. [Epub ahead of print]
Look Inside
Stegen S, Everaert I, Deldicque L, et al. Muscle histidine-containing dipeptides are elevated by glucose intolerance in both rodents and men. PLoS One. 2015 Mar 24;10(3):e0121062. doi: 10.1371/journal.pone.0121062. eCollection 2015.