Karnosiini edistää terveyttä monin tavoin

Karnosiini on monipuolisesti vaikuttava, biologisesti aktiivinen peptidi (valkuaisaine), jota tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Englantilaisen biologian tohtori Alan R. Hipkissin  artikkelit selittävät, kuinka karnosiini hidastaa vanhenemismuutoksia ja edistää terveyttä monin tavoin. Karnosiini on erinomainen ravintolisä etenkin diabeetikoille, masentuneille ja Alzheimer-potilaille, osoittavat monet tutkimukset (Forsberg ym. 2015, Peters ym. 2015, Stegen ym. 2015. Hipkiss 2017).

Biologi Alan R. Hipkiss (School of Clinical and Experimental Medicine, College of Medical and Dental Sciences, The University of Birmingham, UK) on tutkinut karnosiinia useita vuosia ja julkaissut siitä useita artikkeleita johtavissa tiedelehdissä, mm. New York Academy of Sciences (2006). Hän on osoittanut, että karnosiini ehkäisee ja vaimentaa monia sellaisia elimistön biokemiallisia reaktioita, jotka sokeristavat valkuaisaineita ja rasvoja, muodostavat aineenvaihdunnassa haitalisia aldehydejä (mm. metyyliglyoksaalia) ja nopeuttavat siten vanhenemismuutoksia. Tohtori Hipkiss pitää karnosiinia hyvänä aineena erityisesti diabeteksen ja Alzheimerin taudin ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Hän ei ole suinkaan ainoa huomattava tiedemies, joka suosittaa karnosiinia ravintolisänä. Kalifornian yliopiston maailmankuulun molekyylibiologin Bruce N. Amesin työryhmä julkaisi jo vuonna 1988 katsauksen, jossa se suosittaa karnosiinia aivojen suojaamiseen.

Katsauksissaan Hipkiss selvittää, kuinka karnosiini ehkäisee solujen ja koko elimistön vanhenemista. Karnosiini vaikuttaa kaikissa soluissa olevan koentsyymin, nikotiiniadeniinidinukleotiidin NAD+:n kautta. Se toimii aineenvaihdunnassa pelkistysreaktioissa. Vähäinen NAD+ lisää solunsisäisiä glykolyyttisiä (sokeria hajottavia) trioosifosfaatteja, jotka muuttuvat metyyliglyoksaaliksi (MG). Se on haitallinen sokeristava yhdiste, joka myös synnyttää myrkyllisiä happiradikaaleja ja estää solujen pienoisvoimalaitoksia, mitokondrioita, tuottamasta energiaa. MG:n denaturoimat valkuaisaineet lisäävät radikaalien tuotantoa, haittaavat mitokondrioiden toimintaa ja estävät solun "puhtaanapitolaitoksen" eli proteasomien aktiivisuutta. Glykaatio lisää mm. veren glykohemoglobiinin eli HbA1c:n pitoisuutta, käytetään yleisesti osoittamaan diabeetikon 2–3 edellisen kuukauden sokeritasapainoa (ns. pitkä sokeri, HbA1c).

Aerobinen liikunta ja terveellinen ruokavalio edistävät mitokondrioiden aktiivisuutta ja NAD+:n saatavuutta soluissa. Samalla MG:n muodostus vähenee ja estyy, eikä se kykene vahingoittamaan valkuaisaineita. Mitokondrioiden aktiivisuuden lisäys vähentää radikaalien tuotantoa.

Kuvagalleria ja lisätietoa NAD+:sta

Ennestään tiedetään, että karnosiini voi hidastaa ihmisen viljeltyjen sidekudossolujen (fibroblastien) vanhenemista. Karnosiini hidastaa myös geneettisesti käsiteltyjen nopeasti vanhenevien hiirten ikääntymismuutoksia. Hipkissin mukaan selitys piilee siinä, että karnosiini kykenee reagoimaan MG:n ja mahdollisesti muidenkin karbonyyliyhdisteiden kanssa ja lisäksi se kykenee sieppaamaan ja eliminoimaan monia radikaaleja. Kaikki nämä karnosiinin ominaisuudet suojaavat kudoksia hapenpuutteelta (iskemialta) ja vanhenemismuutoksilta, päättelee Hipkiss. Hänen artikkelinsa on julkaistu arvostetuissa tiedelehdissä, jotka edellyttävät vertaisarviointia (peer review).

Heidelbergin yliopiston raportit osoittavat, että karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia (Köppel ym. 2011, Peters ym. 2015), aivan kuten tohtori Hipkiss on esittänyt jo kauan sitten. Myös ruotsalaistutkimus vahvistaa, että karnosiini parantaa sokeriaineenvaihduntaa (Forsberg ym. 2015). Tutkimukset ja käytännön kokemus puoltavat karnosiinin käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona.

Hipkiss AR. On the Relationship between Energy Metabolism, Proteostasis, Aging and Parkinson's Disease: Possible Causative Role of Methylglyoxal and Alleviative Potential of Carnosine. Aging and Disease. 2017 May 2;8(3):334-345. doi: 10.14336/AD.2016.1030. eCollection 2017 May. Review.
Hipkiss AR. Depression, Diabetes and Dementia: Formaldehyde May Be a Common Causal Agent; Could Carnosine, a Pluripotent Peptide, Be Protective? Aging and Disease. 2017 Apr 1;8(2):128-130. doi: 10.14336/AD.2017.0120. eCollection 2017 Apr. Free Full Text
Hipkiss AR. Aging, proteotoxicity, mitochondria, glycation, NAD+ and carnosine: possible inter-relationships and resolution of the oxygen paradox. Frontiers in Aging Neuroscence. 2010;2:10. doi:10.3389/fnagi.2010.00010 Free Full Text

Hipkiss AR. Carnosine and Its Possible Roles in Nutrition and Health. Advances in Food and Nutrition Research,  2009;5 Elsevier Inc. ISSN 1043-4526, DOI: 10.1016/S1043-4526(09)57003-9 Free Full Text

Hipkiss AR. Mitochondrial Dysfunction, Proteotoxicity, and Aging: Causes or Effects, and the Possible Impact of NAD+-Controlled Protein Glycation. In Gregory S. Makowski, editor: Advances in Clinical Chemistry, 2010 Vol. 50, pp. 123-150 Burlington: Academic Press. ISBN: 978-0-12-380983-4 Free Full Text

Hipkiss AR. Would carnosine or a carnivorous diet help suppress aging and associated pathologies? Ann N Y Acad Sci. 2006;1067:369-74 Free Full Text

Köppel H, Riedl E, Braunagel M, et al. L-carnosine inhibits high-glucose-mediated matrix accumulation in human mesangial cells by interfering with TGF-{beta} production and signalling. Nephrol Dial Transplant. 2011 Jul 12.[/url]
Forsberg EA, Botusan I, Wang J, et al. Carnosine decreases IGFBP1 production in db/db mice through suppression of HIF-1. Journal of Endocrinology. 2015 Apr 13. pii: JOE-14-0571.
Peters V, Lanthaler B, Amberger A,  et al. Carnosine metabolism in diabetes is altered by reactive metabolites. Amino Acids. 2015 Jun 17. [Epub ahead of print] Look Inside
Stegen S, Everaert I, Deldicque L, et al. Muscle histidine-containing dipeptides are elevated by glucose intolerance in both rodents and men. PLoS One. 2015 Mar 24;10(3):e0121062. doi: 10.1371/journal.pone.0121062. eCollection 2015.