D-vitamiini Duodecimin pääkirjoituksessa vuona 2010

Helsingin yliopiston farmakologian emeritusprofessori Ilari Paakkari laati lääkärilehti Duodecimiin pääkirjoituksen D-vitamiinista otsikolla D-vitamiini – aurinkohormoni. Samassa lehdessä on myös THL:n infektiolääkäri Antti Alitalon katsaus otsikolla Ihmisen infektiopuolustus voi tehostua D-vitamiinista.

Paakkari ihmettelee aiheellisesti, ”miksi ravitsemussuosituksia ei ole muutettu vastaamaan tutkimustietoa?” Tällä hän tarkoittaa sitä, että D-vitamiinin viranomaissuositus on edelleen aivan liian alhainen. Paakkari vastaa itse: ”Kyseessä on kansaankin iskostunut toksisuuden [myrkyllisyyden] pelko, josta emeritusprofessori Heikki Isomäki jo kymmenen vuotta sitten otsikoi ”D-vitamiinin haittoja liioiteltu”.

Kanadan Syöpäjärjestöt suosittelevat D vitamiinia 25 mikrogrammaa päivässä [syövän ehkäisyyn], muistuttaa Paakkari. ”Tutkijat menevät julkaisuissaan tätäkin pitemmälle: Tarvitaan ainakin 50 µg:n (2000 IU) päiväannos, jotta valtaosalla käyttäjistä seerumin kalsidiolipitoisuus [S-D-25] suurenisi osteoporoosia estävään määrään (yli 75 nmol/l) (Heaney 2005)", hän lisää.

"D-vitamiinin lisäyksessä tulisi pyrkiä lähemmäksi sitä seerumin kalsidiolopitoisuutta [S-D-25], jonka aurinko kesällä luonnolisesti tuottaa ihossa", kirjoittaa Paakkari. Hän muistuttaa, että 1 mikrogramma suun kautta nautittuna nostaa S-D-25:ttä keskimäärin 1 nmol/l. Hän suosittelee S-D-25-mittauksia hoidon tehon varmistamiseksi.

"Suomen apteekkeihin on jo ennen viranomaisten uusia suosituksia ilmestynyt 800 IU:n (20 µg) D-vitamiinivalmisteita", Paakkari kirjoittaa. Hän ei näköjään tiedä, että Suomessa on saatavana tätäkin vahvempia, 50 ja 100 mikrogramman D-vitamiinikapseleita. Öljypohjaiset D-vitamiinit imeytyvät paremmin kuin kuivat puristeet.

Tämäkin asiantuntijan laatima pääkirjoitus – joka on tarkoitettu lähinnä lääkäreille – lisää tulisia hiiliä valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) pään päälle. Toisaalta on niin, ettei kenenkään kannata eikä tarvitse jäädä odottamaan, milloin Puska ja VRN muuttavat mielensä – jokainenhan voi itse käydä kaupasta ostamassa 100 mikrogramman (µg) D-vitamiinikapseleita ja ottaa niitä päivittäin.

Ilari Paakkari: Suomalaisten D-vitamiinin saanti riittämätöntä. D-vitamiini – aurinkohormoni. Duodecim. 2010;126(10):1107-8