Nivelreuman vitamiinihoitoa tutkitaan Englannissa

Englannissa Birminghamin yliopistossa tutkitaan nivelreuman hoitoa D-vitamiinilla. Tutkijoina toimivat tohtori David Sansom ja Karim Raza yliopiston immunologian laitoksella. Tutkimusta rahoittaa Arthritis Research UK. Suomessa reumaprofessori Heikki Isomäki ehdotti D-vitamiinin saantisuosituksen nostoa 250 mikrogrammaa päivässä jo vuonna 2001, mutta kukaan ei lotkauttanut korvaansakaan virallisella taholla.

"Niveltulehdusta sairastavilla ihmisillä, etenkin ikääntyneillä, on liian vähän veressään D-vitamiinia", sanoo tohtori Sansom. "Olemme äskettäin todenneet, että D-vitamiinilla on voimakas vaikutus sellaisiin immuunisoluihin, jotka voivat aiheuttaa nivelreumaa", hän täsmentää.

"Tämä tutkimus auttaa meitä ymmärtämään entistä paremmin, kuinka se tapahtuu. Ensimmäisessä vaiheessa selvitämme, voiko D-vitamiinia käyttää nykyisten nivelreuman hoitojen lisänä tai kenties niiden sijasta", Sansom sanoo.

Craegmore.co.uk. 27.5.2010

Tohtori Tolosen kommentti

Heinolan Reumasairaalan ylilääkäri professori Heikki Isomäki kirjoitti vuonna 2001 Helsingin Sanomien yleisönosastoon, että D-vitamiinin (silloinen) saantisuositus 5 µg/vrk on 50 kertaa liian pieni. Hän perusteli 250 µg:n suositusta sillä, että sen verran ihminen on alkujaan luotu saamaan sitä (Afrikassa) auringosta. Erityisesti D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisisi ja hoitaisi reumaa, kirjoitti Isomäki. Kukaan ei reagoinut "virallisella" taholla. Nyt ääni saattaa muuttua kellossa.