D-vitamiini ja lasten diabetes

D-vitamiinin puute saattaa lisätä lasten diabetesta Suomessa.
Suomalaiset diabetestutkijat Mikael Knip, Suvi M Virtanen ja Hans K Åkerblom pohtivat American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä syitä lapsuusajan diabetekseen.

Tauti (autoimmuunihäiriö haiman beetasoluissa) alkaa ilmeisesti jo ensimmäisen elinvuoden aikana, ja sikiö- ja vauvaiän ravitsemuksella näyttäisi olevan tekemistä riskin kanssa. Mitään yksittäistä syytekijää ei ole kuitenkaan löytynyt. D-vitamiinilisän antamatta jättäminen näyttää kuitenkin lisäävän riskiä. Metabolomiikan ja muiden uusien tutkimusmenetelmien käyttöönotto saattaa selvittää asiaa.

Lasten D-vitamiinin saantisuositus oli vuoteen 1964 asti 112,5 mikrogrammaa päivässä. Vuonna 1964 se alennettiin 50 µg:aan, vuonna 1975 25 µg:aan ja vuonna 1992 10 µg:aan päivässä. Jokaisen alennuksen jälkeen lasten diabetes on lisääntynyt jyrkästi (kuva alla). Tyypin 1 diabetesta esiintyy Suomessa eniten koko maailmassa (suhteessa väestöön) ja uusien tapausten määrä lisääntyy noin 4 % vuosivauhdilla.


Grafiikka. Lasten D-vitamiinin saantisuositusta on vähennetty rajusti vuoden 1964 jälkeen. Jokaisen vähennyksen jälkeen ovat lasten diabetestapaukset lisääntyneet suuresti. Taudin yhtenä syytekijänä on ilmeisesti D-vitamiinin liian vähäinen saanti.

Itse uskon, että maailman suurin tyypin 1 diabeteksen insidenssi (ilmaantuvuus) Suomessa saattaa hyvinkin liittyä odottavien äitien ja vauvojen liian vähäiseen D-vitamiinin saantiin. Raskaana olevien naisten D-vitamiinin tarve voi olla 100 mikrogrammaa päivässä, kuten D-vitamiinitutkija tohtori (PhD) Bruce Hollis suosittelee. Hän on "director of pediatric nutritional sciences at the Medical University of South Carolina, in Charleston, USA". Professori Michael Holick (Boston University) puolestaan suosittelee lapsille 25 mikrogrammaa päivässä, mutta Suomessa D-vitamiinin viranomaissuositus on vain 10 µg/vrk sekä alle 3-vuotiaille että odottaville naisille.