Professori Kari Salminen: "Maitorasva on terveellistä"

Suomessa on harjoitettu pitkään epätieteellisin perustein täysin virheellistä terveys- ja ravitsemuspolitiikkaa ja -valistusta, kirjoittaa Valion entinen tutkimusjohtaja professori Kari Salminen vieraskirjoituksessaan tohtori Christer Sundqvistin terveysblogissa 17.5. 2010.

Salminen latoo pöytään uudet vakuuttavat tutkimukset, joiden mukaan maitorasvalla eikä sen sisältämällä tyydyttyneellä rasvalla ole haitallista yhteyttä sydän- ja verisuonisairastuvuuteen eikä -kuolleisuuteen. Pikemminkin päinvastoin, maitorasva on sydänystävällistä. "Terveys- ja ravitsemussuositukset on pikimmiten muutettava vastaamaan nykyisiä kiistattomia tutkimustuloksia. Maitorasvan tieteellisesti perusteeton ahdistaminen on vihdoin lopetettava", Salminen vaatii.

"Maito ja erityisesti maidon sisältämä rasva on leimattu voimistuvasti 1990-luvun jälkipuoliskolta syypääksi suomalaisten suhteellisesti suureen sydän- ja verisuonisairastuvuuteen ja -kuolleisuuteen. Tieteellistä näyttöä asiasta ei ole koskaan kuitenkaan ollut", Salminen tiivistää. Hänen kirjoituksensa kärki kohdistuu suoraan Pekka Puskaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL), Itä-Suomen yliopistoon sekä Sydänliittoon ja Diabetesliittoon, jotka propagoivat vähärasvaisen ruokavalion puolesta ja maitorasvaa vastaan.

Salminen saa tukea Tampereen ja Oulun yliopistojen emeritusprofessoreilta Pentti Tuohimaa ja Matti Järvilehto, jotka kritisoivat Medical Hypotheses -lehdessä ravintorasva-kolesteroli-sydäntauti-teoriaa ja kolesterolilääkitystä. Professorien mukaan ravinnon rasvat ja kolesteroli eivät ole valtimotautien syy, eikä kolesterolin alentaminen lääkkein ole useimmiten aiheellista. Viralliset ravitsemussuositukset eivät siis olekaan niin sydänystävällistä kuin on kuviteltu. Tämä on erittäin tärkeä tieto erityisesti diabeetikoille, sillä he ovat sydäntautien suurin riskiryhmä. Neljä viidestä diabeetikosta sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonisairauteen. Entä minkälainen sitten olisi sydänterveellinen ruokavalio, jota erityisesti diabeetikkojen tulisi noudattaa?

Ruotsin valtion komitea, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) pohti asiaa kaksi vuotta ja julkaisi 5.5.2010 kannanottonsa. Sen mukaan tuki vähärasvaiselle ruokavaliolle on "laihaa", sille ei löydy tieteellisiä perusteita. Vähähiilihydraattisesta (VHH)ruokavaliosta taas ei ole riittävän suuria ja pitkäaikaisia tutkimuksia, joten SBU ei voi suositella sitäkään. Ne tutkimukset mitä siitä on, ovat hyvin myönteisiä, mutta ne ovat liian pieniä, sanoo SBU. Johtopäätös on: "valitse itse". Yhtä kaikki: Vähärasvainen ruokavalio on tullut tiensä päähän.

Jussi Huttunen tunnusti saunassa Kari Salmiselle:oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen myöntää julkisesti: "Parhaalla tahdollakaan ei löydy yhteyttä rasvaisen ruuan ja sydäntautien välillä." Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen (nyk. THL) ylijohtajana ennen Pekka Puskaa.

Ruotsin lääkärilehti 2017: Rasvan syönti ja sydän- ja verisuonitaudit – Onko meitä informoitu väärin?
Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

Diabeetikot ja sydänpotilaat hyötyvät ravintolisistä, joista kerrotaan Hyvän Diabeteshoidon oppaassa ja Sydänpotilaan itsehoidon oppaassa. Oppaat on julkaistu myös muilla kielillä (katso etusivun alaosa).