Berberiini ehkäisee neuroinflammaatiota

Berberiini on kasvisperäinen luontaistuote, ravintolisä, joka ehkäisee hermoston ja aivojen hiljaista kroonista tulehdusta, neuroinflammaatiota, kertoo Taiwanin lääketieteellisen yliopiston hiiritutkimus. Sen julkaisi 1.6. 2010 Journal of Cellular Biochemistry. Kiinalainen hiirikoe vahvistaa näitä tuloksia (Zhagn ym. 2016).

Neuroinflammatorisilla sairauksilla tarkoitetaan tiloja, joissa aivojen immuunijärjestelmän toiminta häiriintyy. Silloin aivoissa vallitsee hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Neuroinflammaatio heikentää aivoissa sijaitsevien kantasolujen proliferaation (muuntumista aivosoluiksi) ja tulehdussytokiinit (mm. TNF-alfa ja IL-1beeta) lisäävät ikääntymiseen liittyvää kognitiivisten (tiedollis-taidollisten) toimintojen heikkenemistä.

Mikrobit voivat aiheuttaa aivojen tulehduksia (esim. aivokalvon tulehdus), mutta tulehdustiloja ovat myös Alzheimerin ja Parkinsonin taudit, MS-tauti, diabetes ja aivoinfarkti. Inflammaatio selvittää sitä, että diabetes voi heikentää muistia ja lisätä dementian riskiä. Monet ravintolisät (kuten spirulina ja D3-vitamiini) vähentävät tutkitusti neuroinflammaatiota ja hapetusstressiä. Koska berberiini on tehokas tulehdusta ja hapetusstressiä ehkäisevä luonnonaine, joka myös tasapainottaa veren sokeria ja rasvoja, ovat neurotieteilijät kiinnostuneet berberiinin vaikutuksista neuroinflammaatiossa.

Berberiinin terveysvaikutukset perustuvat paljolti AMPK:n aktivoimiseen. AMPK on keskeinen entsyymijärjestelmä, joka tunnustelee, valvoo ja säätää aineenvaihduntaa ja energiantuotantoa soluissa. AMPK:n aktiivisuus vähenee useissa kroonisissa sairauksissa, kuten lihavuudessa, diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa ja neuropsykiatrisissa tiloissa.

Tämän työn tarkoitus oli selvittää berberiinin vaikutustapaa mikroglian soluissa. Mikroglia tarkoittaa tiettyjä aivojen ja selkäytimen gliasolujen tyyppiä, joka toimii keskushermoston aktiivisen immuunipuolustuksen etulinjassa. Aivojen kaikista gliasoluista noin viidesosa on mikrogliaa.  

Tulosten mukaan berberiini aktivoi AMPK:ta ja vaimentaa siten BV-2-mikrogliasolujen tulehdusta. Lisäksi kävi ilmi, että berberiini vaimentaa muitakin tulehdusta aiheuttavia tekijöitä, kuten LPS:n ja interferoni (IFN)- :n aiheuttamaa typpioksidisyntetaasia (iNOS) ja sykolo-oksigenaasi-2:ta (COX-2). Berberiini esti myös liiallista typpioksidin tuotantoa sekä tulehdussytokiinien ilmentymistä (TNF-alfa, IL-1  ja IL-6) ja lisäksi vielä useita muitakin hermostun tulehdukseen liittyviä biokemiallisia reaktioita.

"Tuloksemme osoittavat, että berberiini aktivoi merkitsevästi AMPK:n signaalireittejä, jotka osallistuvat neuroinflammaation ehkäisyyn", kirjoittavat tutkijat (Lu ym. 2010).

Kiinalainen hiirikoe vahvistaa, että berberiini ehkäisee neuroinflammaatiota vaimentamalla tulehdussytokiineja, ja sitä kautta leikkauksen jälkeen ilmeneviä kognitiivisia toimintahäiriöitä (Zhang ym. 2016).

Lu DY, Tang C-H, Chen Y-H, Wei I-H. Berberine suppresses neuroinflammatory responses through AMP-activated protein kinase activation in BV-2 microglia. Journal of Cellular Biochemistry 2010 Jun 1;110(3):697-705. Abstract
Zhang Z, Li X, Li F, An L. Berberine alleviates postoperative cognitive dysfunction by suppressing neuroinflammation in aged mice. International Immunopharmacology. 2016 Jul 1;38:426-433. doi: 10.1016/j.intimp.2016.06.031

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimustulokset merkitsevät sitä, että berberiini voi olla hyödyllinen luonnonaine ikääntymisessä ja kaikissa neuropsykiatrisissa tiloissa, kuten ahdistus, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, muistihäiriöt ja dementia (Alzheimeirin tauti) sekä Parkinsonin tauti. Ja näiden lisäksi kirurgisten leikausten jälkitiloissa. Suomessa berberiiniä saa vapaasti terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Berberiini ja mielenterveys
Berberiini suojaa diabeetikon munuaisia