Haavainen paksusuolen tulehdus ja rasvahapot

Ravinnon omega-9- ja omega-3-rasvahapot ehkäisevät haavaista paksusuolen tulehdusta, raportoi tohtori Andrew Hart englantilaisesta East Anglian yliopistosta Digestive Disease Week -kongressissa. Suomessa gastroenterologit ovat havainneet taudin yleistyneen sitä mukaa, kun voista on siirrytty rypsiöljyyn ja levitteisiin. Niistä saadaan runsaasti omega-6-rasvahappoja, jotka lisäävät tulehdussytokiinien tuotantoa elimistössä. Levitteiden haittoja voitaneen ehkäistä lisäämällä oliivi- ja kalaöljyjen käyttöä.

Hartin työryhmä seurasi yli 25 000 henkilöä, iältään 40–74 vuotta, jotka osallistuivat EPIC-Norfolk (European Prospective Investigation into Cancer) -hankkeeseen. Potilaat kirjattiin tutkimukseen 1993–1997 välillä ja heidän ruokavaliotaan ja terveydentilaansa seurattiin vuoteen 2004. Koehenkilöt pitivät viikon ajan ruokapäiväkirjaa, jonka perusteella laskettiin erilaisten rasvahappojen saanti. Seurannan aikana 22 henkilöä sairastui haavaiseen paksusuolen tulehdukseen. Heille valittiin kaltaistetut terveet verrokit ja kumpaakin ryhmää seurattiin keskimäärin 3,9 vuotta.

Eniten oliiviöljyä käyttäneillä (ja siten öljyhappoa eli omega-9-rasvahappoa saaneilla) henkilöillä oli 90 % pienempi riski sairastua haavaiseen paksusuolen tulehdukseen verrattuna vähiten omega-9:ää saaneisiin. Hart korostaa, että taudin syyt ovat vielä tuntemattomia, mutta ravintotekijöillä, eritoten rasvahapoilla, on siinä tärkeä merkitys. Öljyhappo voi vaimentaa suolitulehdusta, tulkitsee tohtori Hart. Hän huomauttaa, että vaikka tämä tutkimus toi esille merkittävän assosiaation rasvahappojen ja taudin välillä, tutkimus ei osoita lopullista syysuhdetta. Lisäksi hän haluaa huomauttaa, että hän esitti tulokset abstraktin muodossa, eikä niitä ole vielä julkaistu tiedelehdessä.

Puolet sairastumisista olisi voitu ehkäistä, jos potilaat olisivat ottaneet oliiviöljyä 2–3 ruokalusikallista päivässä, Hart arvioi. Hän muistuttaa, että omega-3- ja omega-9-rasvahapot ovat terveydelle hyödyllisiä, kun taas omega-6:t eivät ole.

"Kala- ja oliiviöljyt voivat olla tärkeitä terveysruokia tulevaisuudessa elleivät jo nytkin [haavaisen paksusuolen] hoidossa", tohtori Hart sanoo.

Medpage today

de Silva PS, et al "Dietary oleic acid protects against the development of ulcerative colitis -- A U.K. prospective cohort study using data from food diaries" DDW 2010; Abstract 100.

E-EPA auttaa haavaisessa paksusuolessa
Vaivaako paksusuoli?