Paksusuolen syöpä ja kalaöljy

Paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpämuoto. Euroopassa todetaan vuosittain 363 000 ja koko maailmassa noin 945 000 tapausta. EU:n alueella tautiin kuolee vuosittain noin 500 000 ihmistä. Suomessa tähän syöpään sairastuu joka vuosi 2000–2500 ja siihen kuolee noin 1000 ihmistä. Useat uudet tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen syöpää ja parantavat sen ennustetta. Uusin raportti ilmestyi huhtikuun American Journal of Epidemiologyssa.

Syöpätutkijat etsivät kuumeisesti uusia keinoja taudin ehkäisyyn ja hoitoon. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on paksusuolessa syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia, kirjoittavat Yhdysvaltain terveysviraston ja Pohjois-Karoliinan yliopiston tutkijat. He selvittivät kalaöljyn vaikutusta paksusuolen syövässä 1503 valkoihoisen ja 369 mustaihoisen amerikkalaisen ryhmässä vuosina 2001–2006. Tautiin oli sairastunut 716 valkoihoista ja 213 mustaihoista henkilöä, loput tutkituista olivat terveitä verrokkeja. Kaikkien verestä mitattiin rasvahappojen pitoisuus.

Kuvassa paksusuolen polyyppi, joka voi muuttua syöväksi.

Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä vähensi taudin riskiä. Mitä enemmän veressä oli EPA- ja DHA-rasvahappoja, sitä pienempi oli taudin riski. Toisaalta, mitä enemmän veressä oli omega-6-rasvahappoja, sitä suurempi oli riski valkoihoisilla, muttei tummaihoisilla. Tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen syöpää, ainakin valkoihoisilla ihmisillä.

Kim S, Sandler DP, Galanko J, et al. Intake of Polyunsaturated Fatty Acids and Distal Large Bowel Cancer Risk in Whites and African Americans. Am J Epidemiol. 2010 Apr 14. Abstract

Muita uusia tutkimuksia samasta aiheesta
EPA ehkäisee paksusuolen syöpää
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen syöpää

EPA-rasvahappo ehkäisee ja pienentää paksusuolen polyyppejä
Kalarasvan omega-3:t ja paksusuolen syöpä
Berberiini ja syöpätaudit
D-vitamiini ja paksusuolen syöpä
Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito