Kalaöljy suojaa diabeetikon munuaisia

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot suojaavat sekä tyypin 1 että 2 diabeetikkojen munuaisia, osoittavat uudet tutkimukset. Uusin raportti tulee englantilaisen Cambridgen yliopistosta. Sen julkaisi Yhdysvaltain Diabetesliiton lehti Diabetes Care. Japanissa lääkärit määräävät yleisesti diabeetikoille E-EPA-kalaöljyä. Kalaöljy ehkäisee myös veritulppia, osoittaa kaksi uutta tutkimusta.

Tyypin 1 diabeetikkojen munuaiset toimivat sitä paremmin mitä enemmän he saivat ravinnosta tai ravintolisistä kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahappoja. Englannissa tutkittiin 1436 nuorta diabeetikkoa tohtori Amanda Adlerin johdolla (MRC Epidemiology Unit at the Institute of Metabolic Science in Cambridge (UK)). Hanketta rahoittaa The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Tutkijat arvioivat potilaiden munuaisten tilaa seuraamalla 6,5 vuotta valkuaisen (albumiinin) erittymistä virtsaan. Albumiinia alkaa vuotaa virtsaan jo munuaisvaurion alkuvaiheessa. Tulosten mukaan
eniten omega-3-rasvahappoja ruoastaan saaneessa ryhmässä albumiinin eritys oli keskimäärin vähäisempää kuin vähiten omega-3:a saaneessa ryhmässä. Varsinaisia munuaisvaurioita ei kuitenkaan todettu.

Ravinnon omega-3-rasvahapot näyttävät assosioituvan käänteisesti albuminurian asteeseen, mutta eivät se yleisyyteen tyypin 1-diabeteksessa", kirjoittaa tohtori Adlerin työryhmä. He kaipaavat lisää tutkimusta tästä aiheesta.

Kalaöljy voi vähentää tyypin 1 diabeteksen riskiä
Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että lasten runsas kalaöljyn saanti voi vähentää tyypin 1 diabeteksen riskiä peräti 55 %. Tutkimus käsitti 1770 lasta, joilla oli suuri riski sairastua tähän tautiin.

Kalaöljy ja tyypin 2 diabetes
Hongkongilaisen tutkimuksen mukaan kalaöljyn käyttö ravintolisänä voi suojata tyypin 2 diabeetikkojen munuaisia. Tutkijat arvioivat munuaisten toimintaa mittaamalla potilaiden seerumin kreatiniinia. Sen suurentunut pitoisuus viittaa munuaiskerästen vaurioihin (Diabetic Medicine (Vol. 27, pp. 54-60). Myös Japanissa on osoitettu E-EPA-kalaöljyn suojaavan tyypin 2 diabeetikkojen munuaisia.

Kalaöljy ehkäisee veritulppia
Kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät verihiutaleitten kokkaroitumista (veritulpan syntyä) potilailla, jotka ovat resistenttejä aspiriinille ja klopidogreelille (verenohennuslääkkeelle). Aikaisempi hollantilainen tutkimus osoitti, että E-EPA ehkäisee diabeetikon veritulppataipumusta.

Myös karnosiini suojaa diabeteksen aiheuttamista munuaisvaurioilta (Peters ym. 2014).

Lee CC, Sharp SJ, Wexler DJ, Adler AI. Dietary intake of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) and diabetic nephropathy – cohort analysis of the Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) Diabetes Care. Diabetes Care 2010 Published online ahead of print, doi:10.2337/dc09-2245
Peters V, Riedl E, Braunagel M, et al. Carnosine treatment in combination with ACE inhibition in diabetic rats. Regulatory Peptides. 2014 Sep 16. pii: S0167-0115(14)00070-6. doi: 10.1016/j.regpep.2014.09.005.

E-EPA suojaa diabeetikon munuaisia vaurioilta
E-EPA ehkäisee diabeetikon veritulppataipumusta
Diabeteshoitaja Wooster: "Silmäni paranivat ravintolisillä"