Uusi kalaöljy alentaa kohonnutta verenpainetta

Uuden polven etyyliesteröity kalaöljy (2 grammaa päivässä) alentaa kohonnutta verenpainetta ja hidastaa leposykettä, osoittaa italialainen Bolognan ja Pavian yliopistojen yhteinen tutkimus. Sen julkaisi Clinical and Experimental Hypertension -lehti. Raportti vahvistaa käsitystä uuden polven kalaöljyn terveyseduista mm. aivohalvauksen ennalta ehkäisyssä.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä ja että niiden suojavaikutus johtuu ainakin osittain kyvystä alentaa kohonnutta verenpainetta ja ehkäistä rytmihäiriöitä. Vaikka verenpaine alenee kalaöljyllä melko vähän elohopeamillimitreissä (mmHg) ilmaistuna, sillä voi olla tärkeä merkitys aivohalvauksen ehkäisyssä ja muussa sydän- ja verisuoniterveydessä.

Bolognan yliopiston lipidi- eli rasvatutkimusyksikkö ja Pavian yliopiston sisätautiklinikka testasivat kalaöljyn vaikutusta 111 potilaaseen, joiden verenpaine ja seerumin triglyseridit olivat koholla. Aineistossa oli 64 miestä ja 47 naista. Keski-ikä oli 61 vuotta (+-13 v). Potilaat eivä käyttäneet verenpainelääkkeitä, mutta suuri osa söi kolesterolia alentavia statiineja. Lisäksi kaikki olivat saaneet ravitsemusneuvontaa kolesterolin ja triglyseridien alentamiseksi. Useimmilla oli 1–2 metabolisen oireyhtymän oiretta tai löydöstä.
Potilaat saivat vuoden ajan päivittäin 2 grammaa etyyliesteröityä kalaöljyä joka sisälsi vähintään 85 % E-EPA + E-DHA -rasvahappoja.

Erinomaiset tulokset

Systolinen (ylä)verenpaine aleni keskimäärin 2,7 mmHg ja diastolinen (ala)paine vastaavasti 1,3 mmHg. Paineet alenivat sitä enemmän, mitä korkeampia ne olivat olleet ja mitä suurempi triglyseridipitoisuus oli ollut ennen hoitojaksoa. Miehillä verenpaine aleni enemmän kuin naisilla. Sydämen leposyke aleni keskimäärin 4 lyöntiä minuutissa. "Paha" LDL-kolesteroli aleni keskimäärin 30 % ja triglyseridit 21 %. "Hyvä" HDL nousi hieman. Havaitut muutokset ovat eduksi sydän- ja verisuoniterveydelle, päättelevät tutkijat.

Tutkijat muistuttavat, että kalaöljy on eduksi monissa muissakin tiloissa kuin sydän- ja verisuonitaudeissa: neurologisisset (epilepsia) ja psykiatriset häiriöt (psykoosi, masennus), reumataudit, psorisasis, maha-suolistotaudit (tulehtunut paksusuoli) ja munuais- ja autoimuunitaudit. Tutkijat suosittavat kalaöljyä 2–4 grammaa päivässä henkilöille, joilla on verenpainetauti, veren rasvahäiriö tai/ja diabetes ja jotka ovat ikääntymässä.

Cicero AF, Derosa G, Di Gregori V, et al. Omega 3 polyunsaturated fatty acids supplementation and blood pressure levels in hypertriglyceridemic patients with untreated normal-high blood pressure and with or without metabolic syndrome: a retrospective study. Clin Exp Hypertens. 2010;32(2):137-44. Free Full Text

Uuden polven kalaöljy ehkäisee sydänkuolleisuutta
Kalarasva pehmittää valtimoita