Ubikinoni (Q10) vaimentaa tulehdussytokiineja

Ubikinoni estää tulehdussytokiineja ja parantaa siten immuunijärjestelmän toimintaa, osoittaa uusi israelilainen tutkimus. Havainto on tärkeä, sillä tulehdussytokiinit osallistuvat lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin masennuksesta syöpään.

Tohtori Frederick Cranen työryhmä eristi ubikinonin naudan sydänlihaksesta vuonna 1957 Wisconsinin yliopistossa. Samana vuonna myös tohtori R.A. Morton alkoi tutkia tätä yhdistettä, ja hän antoi sille nimeksi ubikinoni eli koentsyymi Q10. Sen jälkeen tätä vitamiininkaltaista ainetta on tutkittu valtavasti eri puolilla maailmaa, ja sitä käytetään laajalti ravintolisänä. Ravinto sisältää ubikinonia hyvin vähän, vain 3–6 mg päivässä. Ravintolisät sisältävät Q10:ta 10-200 mg.

Ubikinonin tarpeellisuudesta ravintolisänä on käyty kiivastakin väittelyä. THL:n ex-professori Antti Aro toivoi vuonna Diabetesliiton lehdessä, että "tämä turha ravintolisä poistuisi pian markkinoilta". Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan päin vastoin, sitä tutkitaan ja käytetään yhä laajemmin sitä mukaa, kun tieteelliset tutkimukset tuovat esille sen uusia suotuisia vaikutuksia terveyteen.

Uusin raportti tulee Israelista. Sen mukaan ubikinoni vaikuttaa terveyteen paljolti samalla tavalla kuin D-vitamiini, nimittäin immuunijärjestelmän kautta. Tel Avivin yliopiston tutkijaryhmä osoitti, että ubikinoni vähentää merkitsevästi vapaiden radikaalien (superoksidin) provosoimaa tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-alfa) ja interleukiini 2:ta (IL-2).

Koe tehtiin in vitro (viljelyalustalla) 19 vapaaehtoiselta henkilöltä otetuilla yksitumaisilla (monunukleaarisilla) valkosoluilla. "Tulokset osoittavat, että koentsyymi Q:lla on tiettyä vaikutusta yksitumaisten valkosolujen sytokiinien tuotantoon, mikä liittyy ubikinonin kykyyn muokata ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa", kirjoittavat tutkijat.

Bessler H, Bergman M, Blumberger N, et al. Coenzyme Q10 decreases TNF-alpha and IL-2 secretion by human peripheral blood mononuclear cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):77–81. Free Full Text

Lue lisää ubikinonista suomeksi