Karnosiini ehkäisee hapetusstressiä

Karnosiini ehkäisee vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä ja kudosrasvojen härskiintymistä, vahvistaa uusi eteläkorealainen tutkimus. Hapetusstressi ja lipidiperoksidaatio ovat mukana useimmissa pitkäaikaissairauksissa, joten karnosiini voi vähentää niiden riskiä ja jarruttaa niiden etenemistä.

Hapetusstressiin liittyvä rasvojen härskiintyminen (lipidiperoksidaatio) on merkittävä patologinen syytekijä monissa kroonisissa sairauksissa, kirjoittavat korealaiset biokemistit. He hapettivat linolihappoa ja fosfatidyylikoliinia inkuboimalla niitä ferritiinin ja vetyperoksiksidin (H2O2) yhdistelmässä. Rauta reagoi kemiallisesti vetyperoksidin kanssa, jolloin syntyy hydroksyyliradikaaleja. Se on kaikkien vahvimpia hapettavia radikaaleja, joka kykenee härskiinnyttämään useimpia makromolekyylejä kuten nukleoiinihappoja, rasvoja ja proteiineja (valkuaisaineita).

Ihmisen elimistössä rauta on sitoutuneena ferritiiniin, jolloin siitä ei ole vaaraa eikä haittaa. Mutta kun rauta vapautuu ferritiinistä, syntyy pienimolekulaarisia rautayhdisteitä, jotka pelkistyessään voivat vaurioittaa solujen makromolekyylejä. Rautaionit katalysoivat solukalvojen lipidien ja proteiinien hapetusreaktioita, jolloin solut vaurioituvat. Ellei elimistön antioksidatiivinen kapasiteetti riitä ehkäisemään näitä reaktioita, alkavat solut ja kudokset vaurioitua ja ihminen sairastuu.

Karnosiini ja sen sukulaisaineet homokarnosiini ja anseriini estivät merkitsevästi hapettumista ja vapaiden radikaalien syntyä ferritiinistä. Karnosiini ja sen sukulaisaineet toimivat tehokkaina antioksidantteina, tulkitsevat tutkijat.

Yoon JH, Lee MS, Kang JH. Reaction of ferritin with hydrogen peroxide induces lipid peroxidation. BMB Rep. 2010 Mar;43(3):219-24. Free Full Text

Lisää karnosiinikirjallisuutta