EPA-rasvahappo parantaa insuliiniherkkyyttä

Kalaöljyn omega-3-EPA-rasvahapon etyyliesteri eli E-EPA parantaa insuliiniherkkyyttä, osoittavat espanjalaisen Navarran yliopiston tutkimukset. Niiden mukaan E-EPAn vaikutukset välittyvät geenien kautta. Havainnot vahvistavat käsitystä, että E-EPA on hyödyllistä tyypin 2 diabeteksen täydentävänä hoitona. Japanissa lääkärit määräävät diabeetikoille ja sydänpotilaille E-EPAa (yleensä 1,8 g/vrk) , koska sen on osoitettu suojaavan sydäntä, valtimoita ja munuaisia.

Navarran yliopiston ravitsemustieteen, fysiologian ja toksikologian laitoksella on tutkittu rottakokeissa kalaöljyn EPA-rasvahapon etyyliesterin (E-EPAn) vaikutusta insuliiniherkkyyteen. Navarran yliopistoa pidetään Espanjan "Harvardina".

Vuonna 2009 julkaistusta raportista ilmenee, että E-EPA parantaa sekä normaalipainoisten että lihavien rottien insuliiniherkkyyttä. Laihoille rotille oli annettu normaalia ravintoa ja lihavia rottia oli pidetty "kahviladieetillä". Rotista mitattiin muun muassa insuliiniherkkyyttä ja maksan insuliiniresistenssiä ilmaisevaa HOMAa sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa säätäviä hormoneja, visfatiinia ja apeliinia ja niitä säätäviä geenejä. (HOMA = fasting plasma glucose x fasting serum insulin / 25)

E-EPA vaikuttaa geenien kautta. Kokeissa E-EPA lisäsi merkitsevästi apeliinigeenin ilmentymistä. Lisäksi havaittiin negatiivinen korrelaatio HOMA-indeksin ja sisäelinrasvan apeliini-mRNA:n välillä. Tulokset osoittavat, että E-EPA parantaa insuliiniherkkyttä ja se tapahtuu stimuloimalla visfatiini- ja apelliinigeenejä viskeraalisessa eli sisäelinrasvassa. Uudempi, vuonna 2010 julkaistu tutkimus vahvisti edellä kerrotut tulokset.

Ranskalaiset tutkijat osoittivat vuonna 2008, että apeliini parantaa insuliiniresistenttien hiirten sokeritasapainoa (Dray ym. 2008). Mm. YLEn tiedeuutiset raportoi siitä Suomessa.
Ylen tiedeuutiset: Apeliini auttaa diabeteksessa, ainakin hiiriä

Uudemmat kliiniset tutkimukset vahvistavat, että E-EPA on paras kalaöljy diabeetikoille. Se sopii hyvin yhteen myös statiinien kanssa ja tehostaa niiden vaikutusta mm. kohonneiden tryglyseridien alentamisessa. Uusi 17 erillistutkimusen meta-analyysi vahvistaa, että omega-3-rasvahapot parantavat metabolista oireyhtymyää potevien ihmisen insuliiniherkkyyää (Gao ym. 2017). Se puoltaa Kalaöljyn käyttöä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Pérez-Echarri N, Pérez-Matute P, Marcos-Gómez B et al. Effects of eicosapentaenoic acid ethyl ester on visfatin and apelin in lean and overweight (cafeteria diet-fed) rats. British Journal of Nutrition. 2009; 101:1059-1067 Abstract
Lorente-Cebrián S, Bustos M, Marti A, Martinez JA, Moreno-Aliaga MJ. Eicosapentaenoic acid up-regulates apelin secretion and gene expression in 3T3-L1 adipocytes. Mol Nutr Food Res. 2010 Mar 29. Epub ahead of print
Dray C, Knauf C, Daviaud D, et al. Apelin Stimulates Glucose Utilization in Normal and Obese Insulin-Resistant Mice. Cell Metabolism 2008;8(5), 437-445. Abstract
Gao H, Geng T, Huang T, Zhao Q. Fish oil supplementation and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis. Lipids in Health and Disease. 2017 Jul 3;16(1):131. doi: 10.1186/s12944-017-0528-0.

Tohtori Tolosen kommentti

Japanissa lääkärit määräävät E-EPAa yleisesti diabeetikoille ja sydänpotilaille 1800 mg (1,8 g) päivässä, mikä on Japanin terveysministeriön hyväksymä annos. Japanissa tehtyjen tutkimusten mukaan E-EPA suojaa diabeetikon munuaisia ja voi jopa korjata kaulavaltimon paksuuntumista ja parantaa siten verenkiertoa aivoihin. Suomalaisten EPAn tarve on yleensä vielä paljon suurempi kuin japanilaisten, koska me syömme paljon vähemmän meriruokaa. Japanilaisten seerumin EPA-pitoisuus on (ilman ravintolisiä) keskimäärin 3 %, suomalaisten 1 % (kaikista seerumin rasvahapoista). Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa ilmeni, että 1000 mg E-EPAa päivässä nostaa aikuisen suomalaisen seerumin EPA-pitoisuuden keskimäärin 2,5 prosenttiin eli lähelle sitä tasoa, jolla japanilaiset ovat luonnostaan. E-EPA (1800 mg/vrk) nostaa japanilaisten EPA-pitoisuuden noin 5 prosenttiin.

Visfatiini on uusi tulokas adiposytokiinien joukossa. Visfatiinia erittyy erityisen paljon vatsaontelon sisäisestä rasvakudoksesta. Solukokeissa sillä on todettu olevan insuliinin kaltaisia vaikutuksia, ja se sitoutuu insuliinireseptoriin. Se lisää rasvan kertymistä etenkin metabolisesti haitalliseen paikkaan, vatsaontelon sisälle.

E-EPA vähentää viskeraalirasvaa. Tämä on erityisen tärkeää, sillä vatsaontelon sisäisen rasvakudoksen määrän kasvu alentaa voimakkaasti adiponektiini-hormonin pitoisuutta. Adiponektiinin puutetta esiintyy tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin yhteydessä. Pieni adiponektiinipitoisuus on lisäksi merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Navarran yliopiston tutkimukset vahvistavat että E-EPA on hyödyllistä diabeetikoille.

E-EPA vähentää viskeraalirasvaa
E-EPA suojaa diabeetikon munuaisia
E-EPA korjaa diabeetikon kaulavaltimon paksuuntumista
Metropolia Ammattikorkeakoulun Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman Insinöörityö 2008