D-vitamiini säästäisi terveysmenoissa miljardeja

D-vitamiinin riittävä saanti voisi säästää Saksassa noin 37,5 miljardia euroa vuodessa terveydenhuollon kuluissa, kirjoitti professori Armin Zittermann Ruhrin yliopistosta Molecular Nutrition & Food Research -lehdessä (2010). Kanadassa vastaava säästö olisi 14,4 miljardia dollaria, arvioi amerikkalainen tutkimuslaitos. Suomen väkilukuun suhteutettuna D-vitamiini voisi säästää 2,5 miljardia euroa vuodessa. Kiinnostaakohan tämä yhtään valtionvarainministeriötä ja kuntia?

Noin 45 % saksalaisista potee vakavaa ja lisäksi 15–30 % lievää D-vitamiinin puutosta, joka altistaa heidät monenlaisille suuria kustannuksia aiheuttaville terveysongelmille, sanoo professori Zittermann. Hän osallistui vuonna 2008 Tampereella pidettyyn D-vitamiinikokoukseen.

D-vitamiinin saantisuositukset ovat jääneet pahasti ajasta jälkeen. Ne tulisi nostaa vähintään 25 mikrogrammaan päivässä, Zittermann vaatii. [Suomessa viranomaissuositus on 10 mikrogrammaa 2–75-vuotiaille ja 20 mikrogrammaa yli 75-vuotiaille.] Nykyiset suositukset sekä yliannostelun vaaroilla ja auringonotolla pelottelu johtavat väkisinkin D-vitamiinin puutokseen, Zittermann sanoo.

Zittermann on perehtynyt syvällisesti D-vitamiinitutkimuksiin ja Saksan, EU:n sekä Yhdysvaltain viranomaisten laatimiin D-vitamiinidokumentteihin. Euroopanlaajuinen raportti, joka koski 363 miljoonaa ihmistä, arvioi että D-vitamiinin puutteen suorat ja epäsuorat kustannukset ovat 187 miljardia euroa vuodessa. Saksassa ne ovat noin 37,5 miljardia euroa vuodessa, arvioi Zittermann. Hän moittii EU:n säädöksiä, jotka estävät riittävän D-vitamiinimäärän lisäämisen elintarvikkeisiin ja ravintolisiin. EU nosti vuonna 2012 ylimmän turvallisena pidetyn yli 11-vuotiaiden päivannoksen 100 mikrogrammaan.

Siksi olisi tärkeää nostaa D-vitamiinin päivittäisen saannin suositus vähintään 25 mikrogrammaan. Sen suuruinen saanti ehkäisisi ainakin liian pieniä D-vitamiinin pitoisuuksia veressä", Zittermann kirjoitti vuonna 2010.

Yhdysvalloissa Institute of Medicine (IOM) nostaa turvallisena pidetyn päivittäisen D-vitamiinin määrää; monien tutkijoiden mielestä se tulisi asettaa 10 000 kansainväliseen yksikköön eli 250 mikrogrammaan, mikä kuvaa tieteellisessä kirjallisuudessa esitettyjä näkemyksiä. Yhdysvaltain terveysvirasto pitää seerumin turvallisena D-vitamiinin ylärajana 250 ja toksisuuden rajana 500 nmol/l. Virossa, Espanjassa, Ranskassa ja monissa muissa maissa seerumin D-vitamiinin viiteväli on 75-250 nmol/l.

Isossa-Britanniassa julkaistun arvion mukaan D-vitamiinin antaminen  kaikille yli 60-vuotiaille ehkäisisi kaatumisia ja niiden komplikaatioita ja turhia kuolemia sekä säästäisi valtion menoja satoja miljoonia puntia (Poole ym. 2015)

Zittermann A. The estimated benefits of vitamin D for Germany. Molecular Nutrition & Food Research Published online ahead of print, doi: 10.1002/mnfr.200900494 Dairyreporter.com. 2.4.2010
Grant WB, Schwalfenberg GK, Genuis SJ, Whiting SJ.
An estimate of the economic burden and premature deaths due to vitamin D deficiency in Canada. Mol Nutr Food Res. 2010 Mar 29.
Poole CD, Smith J, Davies JS. Cost-effectiveness and budget impact of Empirical vitamin D therapy on unintentional falls in older adults in the UK. BMJ Open. 2015 Sep 29;5(9):e007910. doi: 10.1136/bmjopen-2015-007910. Free Full Text