Syövän sädehoito ja valtimoiden tulehdus

Sädehoito voi aiheuttaa verisuoniin pitkäaikaisen inflammaation, ilmenee uudesta ruotsalaistutkimuksesta. Suomen Lääkärilehtikin selostaa sitä 24.3.2010. Havainto puoltaa tulehdusta ehkäisevien, vaimentavien ja sammuttavien ravintolisien käyttöä. Eräät syöpälääkärit ovat tehneet potilailleen karhunpalveluksen kieltäessään ravintolisien käytön syövän täydentävänä hoitona.

Syöpäpotilaan sädehoito voi aiheuttaa muutoksia sädetetyn alueen verisuonissa. Tutkimuksissa on havaittu lisääntynyt sydäninfarktiriski potilailla, joiden vasemman rinnan syöpää on hoidettu sädehoidolla, ja aivohalvausriski kaulan ja aivojen kasvainten hoidon jälkeen. Tähän asti ei ole ymmärretty, mistä muutokset johtuvat.

Uudessa Journal of the American College of Cardiologyn julkaisemassa ruotsalaistutkimuksessa ilmeni, että syynä on sädehoidon aiheuttama pitkäaikainen tulehdus (inflammaatio) verisuonistossa.

Tukholman Karolinska Institutetin 13 potilasta käsittäneessä tutkimuksessa kyettiin ensimmäistä kertaa tutkimaan sädehoidon pitkäaikaisvaikutuksia verisuoniin. Tutkimuksessa vertailtiin näytteitä saman syöpäpotilaan säteilylle altistuneista verisuonista ja altistumattomista omakudossiirteistä, joita oli käytetty potilaan rekonstruktiokirurgiaan. Sädehoidosta oli kulunut pisimmillään lähes kymmenen vuotta.

Säteilylle altistuneissa suonissa näkyi merkkejä kroonisesta inflammaatiosta ja ateroskleroosin kehittymisessä keskeisen transkriptiotekijä NF-kappaB:n lisääntyneestä aktiivisuudesta. Inflammatorinen vaste näkyi useita vuosia sädehoidon jälkeen.
Tutkijat toivovat tulosten avaavan mahdollisuuksia haittoja vähentävien anti-inflammatoristen hoitojen kehittämiseen sädehoidon rinnalle. Sädehoidon myöhäishaitat ovat lisääntyvä ongelma, koska syöpäpotilaiden eloonjäämisennuste on parantunut.

Halle M, Gabrielsen A, Paulsson-Berne G, et al. Sustained Inflammation Due to NF-Kappa B Activation in Irradiated Human Arteries. Journal of the American College of Cardiology, 23 March 2010; 55:1227-1236, doi:10.1016/j.jacc.2009.10.047

Tohtori Tolosen komentti

Raportista voidaan päätellä, että sädehoitoa saavat potilaat tarvitsevat suojakseen tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia ravintolisiä. Eritoten tarvitaan NF-kappaB:n aktiivisuutta hillitseviä aineita. Niihin kuuluvat mm. D-vitamiini, etyyliesteröity EPA ja karnosiini. Näiden uusien tietojen valossa eräät syöpälääkärit tekevät taitovirheen kieltäessään potilaitaan käyttämästä ravintolisiä. Toisen uuden tutkimuksen mukaan ravintolisät parantavat potilaan ennustetta.

Ravintolisät ja syöpätaudit