Kalarasva pehmittää valtimoita

Kalarasvan omega-3-rasvahappojen runsas saanti voi ehkäistä valtimoiden supistumista ja jäykistymistä aterioiden jälkeen, osoittaa uusi tutkimus Readingin yliopistosta Englannista. Sen julkaisi verkossa Clinical Nutrition -lehti. Italialainen tutkimus puolestaan osoittaa, että etyylieströity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) alentaa kohonutta verenpainetta ja alentaa leposykettä.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa selvitettiin kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutusta valtimoiden tilaan aterian jälkeen. Asia on tärkeä, sillä nykyiset syömätavat ovat johtaneet siihen, että ihmiset ovat suurimman osan valveillaolostaan ns. aterianjälkeisessä (postprandiaalisessa) tilassa, jossa veren sokeripitoisuus on liian korkea. Se jäykistää ja kovettaa valtimoita tilapäisesti, mikä voi olla haitallista ajan oloon, sanovat tutkijat.

Tohtori Julie Lowgroven johtamassa tutkimuksessa 12 tervettä miestä ja 13 naista söi 4,7 grammaa kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahappoja sisältäviä tai normaaleja aterioita. Tulokset osoittivat, että kalaöljyateria vähensi valtimoiden jäykistymistä. Vaikutus oli suurempi miehillä kuin naisilla. Kalaöljy edisti typpioksidin (NO) tuotantoa valtimoiden seinämissä, jolloin ne pehmenevät ja tulevat joustaviksi. Tutkijat uskovat kalaöljyllä olevan suotuisa vaikutus verisuoniterveyteen pitkällä tähtäimellä.

Chong MFF, S. Lockyer S, C.J. Saunders CJ, J.A. Lovegrove JA. Long chain omega-3 PUFA-rich meal reduced postprandial measures of arterial stiffness. Clinical Nutrition. Published online, doi:10.1016/j.clnu.2010.02.001

Food Navigator.com

Uusi kalaöljy alentaa kohonnutta verenpainetta