Ruokavalio edistää valtimoterveyttä

Vähähiilihydraattinen (VHH), vähärasvainen ja Välimeren ruokavalio ovat yhtä tehokkaita painonhallinnan ja valtimoterveyden kannalta, ilmenee uudesta israelilaisesta tutkimuksesta. 3D-ultraäänitutkimukset osoittivat, että kohtuullisesti painoaan pudottaneiden henkilöiden kaulavaltimoiden seinämämuutokset vähenivät ja veren virtaus parani. Raportti julkaistiin Yhdysvaltain Sydänliiton tiedelehdessä Circulation: Journal of the American Heart Association.

Kaulavaltimon seinämien paksuus voidaan mitata hyvin tarkasti ultraäänilaitteella. Mitä paksummat seinämät ovat, sitä enemmän niihin on kertynyt verenkiertoa haittaavaa paakkua. Paakut voivat revetä ja lähettää aivoihin palasia, jotka tukkivat pieniä valtimoita ja voivat aiheuttaa aivohalvauksen.

Kahden vuoden dieettihoito ohensi valtimoiden seinämien paksuutta keskimäärin 1,1 %, mikä lisäsi valtimon aukon leveyttä 5 %. Kohtuullinen painonpudotus voi siis purkaa valtimoiden seinämämuutoksia, tulkitsevat tohtori Iris Shain johtamat Ben-Gurion-yliopiston tutkijat.

Kuva: Valtimo ahtautuu, kun sen seinämään kertyy ateroskleroottista paakkua. Paakku voi revetä ja lähettää aivoihin tai sydämeen pieniä valtimoita tukkeavia palasia.

''Pitkäjänteinen laihduttavan ruokavalion noudattaminen on tehokas keino korjata kaulavaltimon ahtaumia", tohtori Shai sanoo. ''Ruokavalion vaikutus on suurin lievästi ylipainoisilla henkilöillä, jotka pudottavat painostaan yli 5,5 kg ja joiden systolinen verenpaine alenee yli 7 mmHg." Samalla HDL-kolesteroli lisääntyy ja homokysteiini vähenee, Shai lisää.

Tutkimukseen osallistui 140 henkilöä, suurin osa miehiä, keski-iältään 51 vuotta. Painoindeksi (BMI) oli keskimäärin 30,4. Koehenkilöt arvottiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään, joista yksi noudatti 2 vuotta VHH-dieettiä, toinen vähärasvaista ja kolmas Välimeren dieettiä. Koehenkilöt pitivät tarkkaa ruokapäiväkirjaa. Heistä otettiin monia erilaisia verikokeita ja kaulavaltimon paksuutta mitattiin 3D-ultraäänilaitteella. Vaikka ruokavalioiden hiilihydraattien, rasvojen, kuitujen ja kolesterolin määrät erosivat toisistaan, sillä ei ollut merkitystä mitattuihin muuttujiin.

''Valtimomuutoksiin voidaan vaikuttaa tehokkaasti ruokavaliolla kahdessa vuodessa", päättelevät tutkijat.

Daily Telegraph 2.3.2010
Rasvainen ruoka ei aiheuta valtimotauteja