Urheilijan sydän ja eteisvärinä

Urheilijan sydän (athlete´s heart) on tavallista suurempi. Tähän asti on uskottu että se on vaaraton, pulssi on harva ja sydänlihas vahva. Nyt uusi norjalainen tutkimus heittää kuitenkin lunta tupaan: eteisvärinä ei ehkä olekaan niin vaaraton pitkällä tähtäimellä kuin on kuviteltu. Norjalaisilla veteraanihiihtäjillä esiintyy eteisvärinää tavallista useammin, ja se voi aiheuttaa väsymystä ja lisätä aivohalvauksen riskiä.

Harald Sjoelshagen, 66-vuotias norjalainen sai kuulla lääkäriltään 1960-luvun alussa, että hänen sydämensä on laajentunut. Sen oli aiheuttanut kova hiihtoharjoittelu. "Ei huolta, koska sinulla ei ole mitään sydäntautia", sanoi lääkäri.

Seuraavat 45 vuotta Sjoelshagen osallistui Birkebeiner-maratoniin, yli 50 km hiihtokilpaan. Hänellä on ollut tapana treenata hiihtäen mökilleen 50 km päähän Oslosta. Harald on terve ja hyväkuntoinen mies lukuunottamatta ajoittaista eteisvärinää. Lääkärit eivät osaa myöskään antaa neuvoja sen ehkäisyyn, eivätkä osaa sanoa, mikä sen kulloinkin laukausee.

Vuonna 2004 lääkärit tutkivat monien Birkebeiner-hiihtoon osallistuvien veteraanien sydämet. Silloin kävi ilmi, että Sjoelshagenilla oli eteisvärinä. "Tunnen sen heti kun se tulee. Silloin minulla ei ole voimia ollenkaan. Vanha eukkokin voisi ohittaa minut ladulla", hän sanoo. Portaiden nousukin ottaa silloin koville.
Sjoelshagen on vain yksi esimerkki siitä, mitä ongelmia urheilijan sydän voi aiheuttaa vanhemmiten. Pitkän matkan kilpahiihtäjät näyttävät olevan suurin riskiryhmä.

Birkebeiner-tutkimus julkaistiin helmikuussa European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation -lehdessä. Tutkimukseen osallistuneesta 78 hiihtäjästä 13:lla oli eteisvärinä. Muiden tutkimusten mukaan 15 % yli 75-vuotiaista norjalaisista miehistä potee eteisvärinää. Hiihtäjillä se ilmenee kuitenkin usein jo 58 vuoden iässä. Erikoista oli, ettei 10 hiihtäjällä (jolla oli eteisvärinä) ollut mitään eteisvärinän tunnetuista riskitekijöistä, kuten kohonnutta verenpainetta, sydäntautia eikä runsasta alkoholinkäyttöä. Siksi tutkijat kutsuvatkin hiihtäjillä todettua eteisvärinää nimellä "lone atrial fibrillation" (lone = yksinäinen).

"Yllätyimme eteisvärinän yleisyydestä hiihtäjillä", sanoo tutkimusta johtanut tohtori We Jostein Grimsmo (Feiring Heart Clinic) Reuters Healthin haastattelussa. "Tiesimme, että eteisvärinää esiintyy joillakin hiihtäjillä, mutta emme tienneet kuinka monella", hän lisää.

Eteisvärinän aikana sydämen eteiset käyvät ylikierroksilla. Ne lyövät silloin niin tiuhaan, etteivät ne ehdi täyttyä ja pumpata verta kammioihin, joiden tehtävänä puolestaan on pumpata verta aorttaan. Silloin väsymys iskee. Joskus vasempaan eteiseen jäänyt veri voi kokkaroitua ja lähettää tulpan aivoihin, jolloin tulee aivohalvaus.

Sydänlihas suurenee, kun se sopeutuu kovaan harjoitteluun. Silloin sydänlihakseen tulee pieniä arpia, jotka voivat ajan oloon johtaa eteisvärinän syntyy, selittävät sydänlääkärit. Onneksi vain yksi sadasta eteisvärinää potevasta saa aivohalvauksen, kardiologit rauhoittelevat. Tutkijat varoittavat ihmisiä treenaamasta kovaa, jos heillä esiintyy eteisvärinää. Ikääntyvien urheilijoiden tulisi käydä tarkistuttamassa sydämensä joka toinen vuosi, neuvovat lääkärit.

Reuters Health 26.2.2010

Grimsmo J, Grundvold I, Maehlum S, Arnesen H. High prevalence of atrial fibrillation in long-term endurance cross-country skiers: echocardiographic findings and possible predictors - a 28–30 years follow-up study. European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. 17(1):100-105, February 2010. doi: 10.1097/HJR.0b013e32833226be

Tohtori Tolosen kommentti

Hiihtäjien, pitkänmatkan juoksijoiden, pyöräilijöiden ja muiden kestävyyslajien harrastajien tulisi välttää energiajuomia ja käyttää säännöllisesti sydäntä suojaavia ravintolisiä, kuten berberiiniä, karnosiinia, magnesiumia, ubikinonia ja etyyliesteröityä kalaöljyä. Vuonna 2004 professori Dariush Mozaffarianin johtama Harvardin yliopiston tutkijaryhmä raportoi, että 12-vuotisessa seurannassa runsaasti omega-3-rasvahappoja syöneillä ihmisillä oli merkittävästi muita pienempi riski sairastua eteisvärinään.

Enerigiajuomat voivat olla haitaksi sydämelle