Ravintolisät ja syöpätaudit

Ravintolisät voivat lisätä saattohoidossa olevan syöpäpotilaan elinikää keskimäärin viisi kuukautta ja joissakin tapauksissa jopa yli kaksi vuotta, osoittaa tanskalais-englantilainen esitutkimus. Mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Ravintolisien tehokkuus perustuu synergiseen yhteisvaikutukseen. Tutkimuksen tulos on yhtä hyvä kuin uusimmilla lääkkeillä, sanoo tohtori Bob Lister, yksi tutkijoista. Hän toimii puheenjohtajana Lontoon Metropolitan-yliopiston laitoksessa nimeltään Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition.

"Syöpäpotilaat kyselevät jatkuvasti, mitä he voisivat tehdä, ei välttämättä syövän parantamiseksi, vaan elämänlaadun kohentamiseksi, riippumatta siitä, kuinka paljon heillä on elinpäiviä jäljellä", sanoo tohtori Lister. "Tärkeintä on, että nämä ravintolisät ovat erittäin turvallisia, eikä [tutkimuksessamme] ilmennyt mitään sivuvaikutuksia", hän lisää.

Lister pitää esitutkimuksen tuloksia merkittävinä, ja ne puoltavat laajemman kliinisen tutkimuksen aloittamista ravintolisillä syövän tukihoitona.

Tutkijat perustelivat antioksidanttihoitoa mm. näin: "Reaktiiviset hapen radikaalit (ns. vapaat radikaalit) kykenevät aktivoimaan kaikkia karsinogeneesin vaiheita. Yksinkertaistaen, tätä prosessia voidaan pitää mutaatioiden jatkuvana kertymisenä solukkoon. Jos antioksidanttien yhdistelmällä on ehkäisevää vaikutusta, on todennäköistä, että se myös hidastaa prosessia myöhäisemmässä vaiheessa, toisin sanoen silloin kun syöpä on jo ilmaantunut. [...] Antioksidanttien syöpää estävästä vaikutuksesta on tiedossa useita yleisesti hyväksyttyjä mekanismeja. Niistä tärkeimpiä ovat vaikutukset sytokiineihin, inflammaatioon, tuumoria vaimentavan geeni53:n modulaatio ja angiogeneesin esto."

Tutkimuksen yksityiskohtia

Tutkijat seurasivat 1990–1999 rinta-, keuhko-, paksusuoli- ja muita syöpätauteja sairastavia tanskalaisia potilaita, jotka kaikki saivat käypää syövän vakiohoitoa. Sen lisäksi he ottivat 9 vuoden ajan ravintolisiä: Ubikinonia (koentsyymi Q10) ja muita antioksidantteja (A-, C-, E-vitamiineja, foolihappoa ja beetakaroteenia) sekä B-vitamiineja ja kalaöljyä. Vain keuhkosyöpäpotilaille ei annettu beetakaroteenia.

Kirjoittajat kertovat "potilas nro 37:sta" seuraavaa: "Tälle 60 vuotiaalle haimasyöpää (adenocarcinomaa) sairastavalle naiselle kehittyi nopeasti kasvavia maksametastaaseja. Kuukaudessa maksa suureni niin että se ulottui pernaan ja täytti suurimman osan vatsaontelon yläosasta. Hänelle ei edes tarjottu mitään käypää hoitoa. Vuotta myöhemmin potilas pystyi edelleen liikkumaan eikä maksa ollut suurentunut. Hän eli 25 kuukautta eli 20 kuukautta kauemmin kuin oli odotettu."

Syöpälääkärit olivat ennustaneet potilaille elinaikaa keskimäärin 12 kuukautta, mutta 76 % potilaista eli keskimäärin 5 kuukautta pitempään. Tulokset julkaistaan Journal of International Medical Research -lehdessä. Siitä kirjoitti, mm. Daily Mail16.2.2010

Hertz N, Lister RE. Improved Survival in Patients with End-stage Cancer Treated with Coenzyme Q10 and Other Antioxidants: a Pilot Study. The Journal of International Medical Research, 2009;37:1961–1971. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Tulokset olivat yllättävän hyvät, vaikka potilaat saivat 1980-luvun tuotteita, joissa ei ollut mukana edes D-vitamiinia. Lue lisää

Italia: Tutkimus puoltaa ravintolisiä syövän tukihoitona

Berberiini suojaa maksaa metotreksaatin haitoilta