Probiootit ehkäisevät raskausdiabetesta

Probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta. Samalla pienenee syntyvien lasten riski lihoa myöhemmin elämässään, osoittaa Turun yliopiston tutkimus. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä lihavuus- ja diabetesepidemian hillitsemiseen.

Raskausajan diabetes on yleistynyt viime vuosina hälyttävästi. Turun seudulla siihen sairastuu jo joka kolmas odottava nainen. Tila korjaantuu yleensä synnytyksen jälkeen, mutta suuri osa naisista sairastuu myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Näiden äitien lapsilla on tavallista suurempi taipumus lihoa ja sairastua diabetekseen. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan näitä riskejä voidaan vähentää merkitsevästi nauttimalla ravintolisänä probiootteja.

Probioottien käyttö tarjoaa monia pitkäaikaisia terveysetuja sekä äidille että lapselle, sanoo tutkija Raakel Luoto Nutraingredients.comin haastattelussa. Probiootit ovat kustannustehokas tapa ehkäistä länsimaiseen ravitsemukseen liittyviä tautitiloja, kuten lihavuutta ja diabetesta, tutkijat lisäävät.

Tutkimukseen osallistui 256 ensimmäisellä kolmanneksella raskaana olevaa naista, jotka arvottiin satunnaisesti probiootti- ja lume- ja ravitsemusterapiaryhmiin. Kolmas ryhmä sai ainoastaan ravitsemusterapeutin ohjausta, ei ravintolisiä. Muut ryhmät saivat bakteerikantoja Lactobacillus rhamnosus GG (LGG, Valio) ja Bifidobacterium lactis Bb12 (Chr Hansen) tai lumekapseleita. Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on selvitetty probioottien käytön merkitystä raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta alkaen. Koehenkilöitä seurattiin 24 kuukautta, jolloin ilmeni, että raskausdiabetesta ilmaantui probioottiryhmässä vain 13 prosentille, mutta lumeryhmässä 36 ja ravitsemusneuvontaryhmässä 34 prosentille naisista. Sairastuneilla naisilla ravitsemusneuvonta vähensi riskiä synnyttää suurikokoinen vauva. Suuri syntymäpaino ennustaa lapsen myöhempää lihomista. Ravintolisien käyttö ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä aineenvaihduntasairauksien ennaltaehkäisyyn.

Luoto R, Laitinen K, Nermes M, Isolauri E. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. British Journal of Nutrition 2010. Published online ahead of print, doi: 10.1017/S0007114509993898

Nutraingredients.com 16.2.2010
Probiootit ja lihavuus
Diabetes muuttaa suoliston bakteeriflooraa
Diabeteslehti kirjoittaa ravintolisistä